Το franchising αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή για τις επιχειρήσεις της χώρας μας. Εάν αναζητάτε έναν τρόπο για να επεκτείνεται την επιχείρησή σας, τότε είναι μια στρατηγική που πρέπει να εξερευνήσετε.

Πριν αποφασίσετε όμως, εάν είναι η ιδανική στρατηγική για εσάς, πρέπει να μάθετε τι είναι και τι περιλαμβάνει ο ρόλος του franchisor. Σ’ αυτό το άρθρο, θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε το σχεδιασμό ενός δικτύου franchise.  

Τι Είναι ο Franchisor;

Το franchise αποτελείται από δύο μέρη, το franchisor και το franchisee. O franchisor ή δικαιοπάροχος είναι ο ιδιοκτήτης του εμπορικού σήματος. Αυτός είναι που δίνει στο franchisee δικαίωμα διαχείρισης του brand μέσω ενός οικονομικού ανταλλάγματος, είτε άμεσου είτε έμμεσου.

Ποιος Είναι ο Ρόλος του;

Ο franchisor έχει πολύ σημαντικό ρόλο μιας και είναι αυτός που δημιουργεί το δίκτυο franchise. Αναλυτικότερα ο ρόλος του περιλαμβάνει:

  • Την επιλογή των franchisees,
  • Τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας και της δύναμης του brand name,
  • Την προώθηση και τη διαφήμιση του εμπορικού σήματος,
  • Την εκπαίδευση των franchisees,
  • Τον καθορισμό λειτουργίας του franchise.

Τα Πλεονεκτήματα των Franchisors

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γίνετε franchisor. Οι σημαντικότεροι απ’ αυτούς είναι οι εξής:

  • Θα συμβάλλετε στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας,
  • Το entry fee και τα royalties είναι επιπλέον έσοδα,
  • Η διαχείριση της επιχείρησής σας γίνεται ευκολότερη,
  • Δημιουργείτε άμεσα νέα σημεία πώλησης των προϊόντων σας,
  • Οι franchisees σου παρέχουν δεδομένα για να βελτιώσεις τη στρατηγική σου.

Τα Μειονεκτήματα των Franchisors

Ωστόσο, το franchise δεν έχει μόνο θετικά. Υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πριν αποφασίσετε να γίνετε franchisor. Τα σημαντικότερα αρνητικά είναι τα εξής:

  • Δεν πετυχαίνουν όλα τα δίκτυα franchise μιας κι επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες,
  • Πρέπει να δημιουργήσετε ένα καινούργιο τμήμα στην επιχείρησή σας για την εκπαίδευση και την υποστήριξη των franchisees,
  • Η κακή διαχείριση ή συμπεριφορά ενός franchisee θα βλάψει την επιχείρησή σας.

Μερικές Χρήσιμες Συμβουλές για τους Franchisors

#1 Μελετήστε Προσεκτικά τις Επιλογές σας

Η πρωταρχική συμβουλή σε κάθε franchisor είναι να μη βιαστεί να δημιουργήσει το δίκτυο franchise. Μελετήστε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την αγορά και τις ανάγκες του αγοραστικού κοινού. Εάν βρείτε πως υπάρχει ζήτηση για το προϊόν σας, τότε το franchise είναι μια καλή επιλογή.

#2 Προσδιορίστε τους Στόχους σας

Οι σαφώς καθορισμένοι στόχοι είναι απαραίτητοι σε κάθε τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το ίδιο ισχύει και για το franchise. Όταν γνωρίζετε που θέλετε να φτάσετε και τι θέλετε να πετύχετε, θα επικεντρώσετε κάθε κίνησή σας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Παράλληλα, και οι franchisees θα είναι σε θέση να συμμετέχουν σ’ αυτό.

#3 Επιλέξτε τους Σωστούς Franchisees

Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβετε ως franchisor είναι με ποιους θα υπογράψετε το συμβόλαιο franchise. Οι ιδανικοί franchisees θα μπορούν να προάγουν τη φιλοσοφία της επιχείρησής σας και να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της.

#4 Ενισχύστε τη Σχέση σας με τους Πελάτες σας

Η προώθηση του εμπορικού σήματος είναι ένα κομμάτι που πέφτει στη δικαιοδοσία του franchisor. Γι’ αυτό και θα πρέπει να επενδύσετε σε τρόπους που σας επιτρέπουν να προσεγγίσετε τους πελάτες σας και να ενισχύσετε την αναγνωρισιμότητα του brand σας.