Η υπογραφή της σύμβασης του franchise είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας ενός franchisor κι ενός franchisee. Τι γίνεται όμως μετά τη σύναψη της συμφωνίας; Από τη μια πλευρά, ο franchisor θα πρέπει να εκπαιδεύσει τον franchisee και το προσωπικό του. Από την άλλη πλευρά, ο franchisee θα πρέπει να ετοιμάσει το καινούργιο κατάστημα και να προετοιμαστεί για όλες τις προκλήσεις που θ’ αντιμετωπίσει.

Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας ως franchisee, θα πρέπει να γνωρίζετε τις βασικές κινήσεις που θ’ ακολουθήσουν την υπογραφή της σύμβασης με τον franchisor. Παρακάτω, εξηγούμε αυτά τα βήματα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Βήμα 1 – Εκπαίδευση Franchisee

Το πρώτο και απαραίτητο βήμα για την επιτυχία του franchise είναι η εκπαίδευσή σας από τον franchisor. Σ’ αυτή την περίοδο, θα μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρηση και το όραμά της. Επιπλέον, ο franchisor θα σας ενημερώσει για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα ή υπηρεσίες. Στην περίπτωση φαγητού ή καφέ, η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει και τα βήματα για να ετοιμάσετε σωστά τα προϊόντα του καταλόγου.

Βήμα 2 – Εύρεση Καταλληλότερης Τοποθεσίας

Το επόμενο βήμα που θα κληθείτε να κάνετε είναι να βρείτε την καταλληλότερη τοποθεσία για το νέο σας κατάστημα. Αυτή η απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην επιτυχία του εγχειρήματός σας. Για να λάβετε τη σωστή απόφαση, μελετήστε παράγοντες όπως ο κορεσμός της περιοχής στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και οι ελλείψεις της αγοράς της. Σε πολλές περιπτώσεις, ο franchisor μπορεί να σας υποδείξει μια καλή τοποθεσία.

Βήμα 3 – Ενοικίαση Χώρου

Η ενοικίαση του χώρου στην περιοχή που επιλέξατε στο προηγούμενο βήμα είναι μια τυπική, αλλά απαραίτητη, διαδικασία. Σ’ αυτό το βήμα, φροντίστε να ελέγξετε τους διαθέσιμους χώρους ώστε να έχουν τα τετραγωνικά που σας εξυπηρετούν. Επιπλέον, υπολογίστε και παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ευκολία πρόσβασης, όπως είναι ο πεζόδρομος και μια κοντινή στάση λεωφορείου ή μετρό.

Βήμα 4 – Σχεδιασμός και Διαμόρφωση του Χώρου

Μετά την ενοικίαση του χώρου, θα πρέπει να τον διαμορφώσετε ανάλογα με τις απαιτήσεις του franchisor. Η κάθε επιχείρηση έχει ένα συγκεκριμένο branding, το οποίο θα πρέπει να υιοθετήσετε και στο κατάστημά σας. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο franchisor θα σας βοηθήσει στη διαμόρφωση του χώρου ώστε να συμμορφώνεται με το brand image της επιχείρησης. Επιπλέον, σ’ αυτό το βήμα, θα πρέπει να προμηθευτείτε το υλικό που χρειάζεστε για ένα λειτουργικό κατάστημα, αλλά και εμπόρευμα για την αποθήκη σας.  

Βήμα 5 – Εκπαίδευση Προσωπικού

Από το προηγούμενο κιόλας βήμα, ενδέχεται να έχετε άτομα για να σας βοηθήσουν. Σ’ αυτό το βήμα, θα πρέπει να φροντίσετε για την εκπαίδευση του προσωπικού σας. Αυτή η διαδικασία εγγυάται πως οι υπάλληλοί σας γνωρίζουν τη φιλοσοφία της επιχείρησης, ώστε να την πρεσβεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Την ίδια στιγμή, μαθαίνουν για τα προϊόντα που διατίθενται από την επιχείρηση.

Βήμα 6 – Εγκαίνια Καταστήματος Franchise

Εφόσον έχετε ένα λειτουργικό κατάστημα, καλό θα ήταν να οργανώσετε ένα opening. Αυτή η εκδήλωση θα ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό της περιοχής για το νέο σας κατάστημα. Παρόλο που ο franchisor φροντίζει για την κεντρική προώθηση του brand, η τοπική προώθηση είναι δική σας υπόθεση.

Μετά απ’ αυτά τα βήματα, θα έχετε το δικό σας κατάστημα franchise. Έτσι γνωρίζετε όλες τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε, πριν υπογράψετε τη σύμβαση franchise.