Το franchise αποτελεί μια καλή επιχειρηματική επιλογή για όσους θέλουν ν’ ανοίξουν μια επιχείρηση, αλλά θέλουν να μειώσουν το ρίσκο που έχει μια startup. Εάν το βρίσκετε μια ελκυστική κίνηση, τότε ίσως αναρωτιέστε ποια βήματα πρέπει να κάνετε.

Το σημαντικότερο κομμάτι για να γίνετε franchisee είναι η αρχική επιλογή franchisor και η σύναψη της συμφωνίας. Σ’ αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς θα μελετήσετε τις επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας και πώς θα φτάσετε μέχρι την υπογραφή της σύμβασης του franchise.

#1 Αναζητήστε τον Κλάδο που σας Ενδιαφέρει

Το πρώτο βήμα για να γίνετε franchisee είναι να βρείτε ποιος κλάδος και ποια κατηγορία σας ενδιαφέρει. Μια συχνή παρανόηση είναι πως δεν μπορεί να γίνει franchise σε κάθε βιομηχανία. Ωστόσο, στην πραγματικότητα υπάρχουν επιλογές σε διαφορετικές κατηγορίες που ίσως δεν είχατε κατά νου.

Αυτή η απόφασή σας θα πρέπει να γίνει μετά από προσεκτική μελέτη των τάσεων της αγοράς και της ζήτησης του καταναλωτικού κοινού. Μην αποθαρρύνεστε εάν δεν έχετε εμπειρία στη συγκεκριμένη βιομηχανία, μιας και ο franchisor θα σας δώσει τις απαραίτητες γνώσεις.

#2 Δείτε ποιες Επιχειρήσεις Διαθέτουν Franchise

Μόλις αποφασίσετε σε ποια βιομηχανία θέλετε να επενδύσετε, έχει έρθει η στιγμή για να αναζητήσετε franchisors. Θα εκπλαγείτε απ’ τον αριθμό των επιχειρήσεων που αναζητούν franchisees. Μελετήστε όλες τις εταιρείες για να μάθετε πληροφορίες σχετικά με τη φιλοσοφία και τ’ όραμά τους. Είναι σημαντικό να βρείτε μία που να σας ταιριάζει ώστε να κάνετε μια επένδυση που είναι κοντά στα ιδανικά σας.

#3 Επικοινωνήστε με τον Υποψήφιο Franchisor

Είναι πιθανό πως θα έχετε καταλήξει με 2-3 πιθανούς franchisors μετά την προηγούμενη διαδικασία. Γι’ αυτό το λόγο, το επόμενο βήμα σας είναι να έρθετε σ’ επαφή μαζί τους. Εκμεταλλευτείτε αυτή την επαφή για να μάθετε επιπλέον πληροφορίες για την επιχείρηση και τα προϊόντα της. Ακόμα, αυτή η αρχική επικοινωνία θα σας δείξει πόσο εξυπηρετική είναι η επιχείρηση, πράγμα που είναι απαραίτητο στο franchise.

#4 Καταθέστε τον Φάκελο σας

Όταν κατασταλάξετε σε ποια επιχείρηση θέλετε να επενδύσετε, μπορείτε να προχωρήσετε με την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η διαδικασία ενδέχεται να διαφέρει από franchisor σε franchisor. Γι’ αυτό, φροντίστε να ενημερωθείτε σχετικά με τα έγγραφα που πρέπει να καταθέσετε στον φάκελό σας. Συγκεντρώστε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και καταθέστε τα με τον τρόπο που προτιμά η εκάστοτε επιχείρηση.

#5 Περάστε τη Διαδικασία Αξιολόγησης

Ο franchisor θα μελετήσει τα έγγραφα και την πρόταση που στείλατε. Εάν υπάρχει ενδιαφέρον, θα σας καλέσει για κάποια συνέντευξη ώστε να γνωριστείτε καλύτερα. Συνήθως αυτό το στάδιο περιλαμβάνει αρκετές συναντήσεις ώστε τόσο ο franchisor όσο και ο franchisee να είναι σίγουροι πως θέλουν να προχωρήσουν στην υπογραφή της σύμβασης.

#6 Υπογράψτε τη Σύμβαση του Franchise

Το τελικό στάδιο είναι η υπογραφή της σύμβασης του franchise. Μέσα σ’ αυτό το νομικό έγγραφο υπάρχουν όλοι οι όροι του franchise, τους οποίους θα είστε υποχρεωμένοι να ακολουθείτε. Εντούτοις, είναι σημαντικό να έχετε ένα νομικό σύμβουλο στο πλευρό σας για να ελέγξει τους όρους πριν υπογράψετε.

Με την υπογραφή της σύμβασης του franchise, μπορείτε να ξεκινήσετε να ετοιμάζετε το καινούργιο κατάστημά σας. Ο franchisor θα είναι δίπλα σας για να εκπαιδεύσει εσάς και το προσωπικό σας.