Εάν σχεδιάζετε ν’ ασχοληθείτε με το franchise, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε το σχεδιασμό από νωρίς. Ένα νέο κατάστημα franchise είναι στην ουσία μια νέα επιχείρηση. Έτσι, απαιτεί ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο ώστε ν’ ανοίξετε το κατάστημα και να εγγυηθείτε την ομαλή λειτουργία του κατά τα πρώτα χρόνια.

Παρακάτω, θ’ αναλύσουμε τα έξοδα που πρέπει να υπολογίσετε πριν την επένδυσή σας σε κάποιο franchise.

#1 Franchise Fee (Δικαίωμα Εισόδου)

Αρχικά, για να γίνετε franchisee θα πρέπει να καταβάλλετε ένα εφάπαξ ποσό στον franchisor. Αυτό το ποσό σας δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσετε το σήμα και στα στοιχεία branding της επιχείρησης. Ακόμα, σε πολλές περιπτώσεις, ο δικαιοπάροχος το χρησιμοποιεί για να σας βοηθήσει σε διάφορες διαδικασίες, όπως την έρευνα για την καταλληλότερη τοποθεσία.

#2 Royalties (Περιοδικά Δικαιώματα)

Κατά τη σύναψη της σύμβασης του franchise, θα συμφωνήσετε σ’ ένα συγκεκριμένο ποσό για τα royalties. Πρόκειται για ένα ποσό που σας δίνει το δικαίωμα να συνεχίσετε να εκμεταλλεύεστε το brand της εταιρείας. Παράλληλα, καλύπτει τα έξοδα για τη συνεχόμενη εκπαίδευση που σας παρέχει ο δικαιοπάροχος. Συνήθως αποτελούν ένα ποσοστό επί των ακαθάριστων κερδών του franchise σας.

#3 Τοπική Διαφήμιση

Η διαφήμιση σε εθνικό επίπεδο είναι ένα κομμάτι που αναλαμβάνει ο franchisor. Από την άλλη πλευρά όμως, η διαφήμιση σε τοπικό επίπεδο είναι υποχρέωση του franchisee. Γι’ αυτό, θα πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας κεφάλαιο γι’ αυτό το σκοπό. Για παράδειγμα, μια καλή προωθητική ενέργεια είναι η διοργάνωση ενός μεγάλου opening για το νέο κατάστημα.

#4 Εύρεση του Καταστήματος

Ένα απ’ τα αρχικά έξοδα για το νέο σας franchise είναι ο χώρος που θα στεγάσει το κατάστημά σας. Έτσι, θα πρέπει να υπολογίσετε το ενοίκιο των πρώτων μηνών, αλλά και την εγγύηση που θα πρέπει να καταβάλλετε στην αρχή του μισθώματος. Επιπλέον, θα πρέπει να υπολογίσετε και το κόστος των λογαριασμών, όπως είναι για το τηλέφωνο, το Internet και την ηλεκτρική ενέργεια.

#5 Ανακαίνιση και Διαμόρφωση του Χώρου

Η εύρεση του καταστήματος είναι το πρώτο βήμα για το νέο σας franchise. Μόλις βρείτε το χώρο όμως, θα πρέπει να προβείτε στην ανακαίνιση και τη διαμόρφωσή του. Γι’ αυτή τη διαδικασία θα χρειαστείτε έναν εργολάβο για να έχετε ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα.

#6 Αρχικό Εμπόρευμα

Ένα ακόμα έξοδο που θα πρέπει να υπολογίσετε είναι το αρχικό εμπόρευμα. Θα πρέπει ν’ αφιερώσετε χρόνο ώστε να υπολογίσετε πόσο εμπόρευμα θα χρειαστείτε κατά την πρώτη περίοδο ώστε να μην έρθετε εξ απροόπτου. Επιπλέον, καλό θα ήταν να υπολογίσετε και την απαξίωση του stock, ανάλογα με τη βιομηχανία του franchise.

#7 Εξοπλισμός του Καταστήματος

Η σωστή λειτουργία ενός καταστήματος απαιτεί κι έναν συγκεκριμένο εξοπλισμό. Αυτός περιλαμβάνει υλικό μηχανογράφησης, όπως ταμειακές μηχανές, υπολογιστές και το ανάλογο λογισμικό. Ακόμα, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχετε την απαραίτητη γραφική ύλη για να καλύψετε όλες τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Αυτά είναι τα βασικά έξοδα που θα πρέπει να έχετε κατά νου πριν επενδύσετε σε κάποιο franchise, ανεξάρτητα από τη βιομηχανία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμάστε πως πρόκειται για ένα νέο κατάστημα, πράγμα που απαιτεί κεφάλαιο.