Υπάρχει πραγματικά αυτό που αποκαλούμε «σωστή στιγμή»;

Η πρώτη λογική απάντηση που έρχεται στον καθένα έπειτα από την ερώτηση αυτού του άρθρου είναι «Όταν είμαι έτοιμος», αλλά πρακτικά αυτό τι σημαίνει; Όταν είμαι έτοιμος οικονομικά; Όταν είμαι έτοιμος ψυχολογικά; Μήπως όταν το ένστικτό μου, μου λέει ότι είμαι έτοιμος;

Η πλειοψηφία θεωρεί ότι είναι έτοιμη όταν έχει τα χρήματα για ν’ αγοράσει μία franchise επιχείρηση. Κι η αλήθεια είναι αυτό είναι καθοριστικό κριτήριο. Για την ακρίβεια, δε χρειάζεται να έχεις απλά τα χρήματα, αλλά να έχεις αρκετά, ώστε να ξεκινήσεις και στη συνέχεια να μπορείς να καλύπτεις τα τρέχοντα έξοδα της επιχείρησης, αλλά και τα προς το ζην!

Στην ερώτηση λοιπόν, αν είσαι έτοιμος οικονομικά, η απάντηση είναι αποκλειστικά δική σου!

Για παράδειγμα, αν είσαι σε ένα μέτριο στάδιο στην πορεία της καριέρας σου, αν θες να αφήσεις τη δουλειά σου, αν ο/η σύντροφός σου δεν εργάζεται και αν έχεις παιδιά που πρόκειται να σπουδάσουν σύντομα, τότε ίσως δεν είναι το καταλληλότερο timing. Εκτός, κι αν έχεις κάποιο σημαντικό ενεργητικό ή παθητικό περιουσιακό στοιχείο.

Αν λοιπόν, η απάντηση στην ερώτηση των οικονομικών είναι θετική, αυτό σημαίνει ότι μπορείς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να καλύψεις την αρχική επένδυση.

Τις περισσότερες φορές μπορεί να χρειαστεί να πάρεις κάποιο επιχειρηματικό δάνειο και φυσικά μετά να πληρώνεις τις δόσεις. Παράλληλα, θα τρέχουν τα μηνιαία έξοδα της επιχείρησης, καθώς και τα έξοδα του σπιτιού σου. Αυτά τα χρήματα, κατά το πρώτο διάστημα θα καλύπτονται από τις αποταμιεύσεις σου, ώσπου ν’ αρχίσεις να έχεις έσοδα από την επιχείρησή σου.

Είσαι όμως, ουσιαστικά και ψυχολογικά έτοιμος ν’ αγοράσεις ένα franchise;

Η μετάβαση από υπάλληλος σε επιχειρηματίας είναι μεγάλη υπόθεση. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στο να λαμβάνεις το μισθό σου και το να τραβάς χρήματα από το λογαριασμό σου για να κάνεις τη μισθοδοσία κάποιου άλλου. Πρόκειται να χρειαστεί να κάνεις πολλά, προτού ξεκινήσεις να πληρώνεις τον εαυτό σου.

Φυσικά, αυτά δεν τα λέμε για να σε τρομάξουμε. Ο μόνος λόγος που μοιραζόμαστε αυτά τα πράγματα μαζί σου είναι για να έχεις πραγματική εικόνα από νωρίς του τι σημαίνει να έχεις τη δική σου επιχείρηση. Αν όμως, είναι σωστή η επιλογή του franchise που έκανες, η αμοιβή σου θα έρχεται όλο και μεγαλύτερη με τον καιρό. Οπότε, η ερώτηση είναι αν έχεις την υπομονή να περιμένεις για την ανταμοιβή. Όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ψυχολογικά.

Τα καλά νέα είναι ότι, αν έχεις κάνει καλή έρευνα για το franchise που αγόρασες, θα γνωρίζεις εξ αρχής πάνω κάτω πότε θα είναι η στιγμή της ανταμοιβής και θα έχεις ένα ξεκάθαρο επιχειρηματικό πλάνο.

Μπορείς να τα καταφέρεις!

Η αγορά ενός franchise απαιτεί θάρρος και κουράγιο. Όπως ακριβώς, απαιτούσε η αγορά του πρώτου σου αυτοκινήτου ή του πρώτου σου σπιτιού. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν έκανες την αγορά σου στα τυφλά. Έκανες έρευνα! Πιθανότατα ζήτησες βοήθεια από ανθρώπους που γνωρίζουν για τ’ αυτοκίνητα ή τα σπίτια.

Έτσι και σ’ αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να είσαι σίγουρος όταν λες το ναι! Να είσαι μεθοδικός και να μιλήσεις με άλλους franchisees. Κάνε τους ερωτήσεις, ζήτα τους να σου μιλήσουν για τη μετάβασή τους από υπάλληλο σε επιχειρηματία και ζήτα συμβουλές για το πώς να το κάνεις κι εσύ.