Η δημιουργία ενός δικτύου franchise είναι μια στρατηγική που αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Εάν επενδύσετε χρόνο στη μελέτη για το σχεδιασμό του, τότε μπορείτε ν’ απολαύσετε όλα τα θετικά του.

Στο franchise όμως, υπάρχουν δύο μέρη. Έτσι, ως franchisor, θα πρέπει να βρείτε τους κατάλληλους franchisees για το εμπορικό σήμα σας. Όταν ανακοινώσετε την πρόθεσή σας για επέκταση της επιχείρησης μέσω δικαιοχρησίας, θα λάβετε αιτήσεις από πολλούς υποψήφιους. Αυτό είναι ένα κομμάτι που αγχώνει τους franchisors μιας και η επιλογή θα επηρεάσει την επιτυχία ολόκληρου του δικτύου.

Πριν υπογράψετε ένα συμβόλαιο franchise, θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά το προφίλ του κάθε υποψήφιου franchisee. Σ’ αυτήν τη διαδικασία, θα σας είναι πολύ βοηθητικό εάν έχετε ήδη προσδιορίσει ορισμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο υποψήφιος. Παρακάτω, αναλύουμε ορισμένα απ’ αυτά που φανερώνουν πως θα έχετε μια καλή και συμφέρουσα συνεργασία. 

#1 Πάθος

Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το χαρακτηριστικό που κάνει τη διαφορά είναι το πάθος και η αγάπη για την επιχείρηση. Πολλές φορές αυτό το πάθος γίνεται η κινητήριος δύναμη που ωθεί τον επιχειρηματία να κάνει το καλύτερο δυνατό για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γι’ αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει ν’ αναζητήσετε στον υποψήφιο franchisee.

#2 Ευελιξία και Προσαρμοστικότητα

Είναι γεγονός πως τα δεδομένα στην αγορά αλλάζουν συνεχώς. Ενώ μια στρατηγική ενδέχεται να δουλεύει σε μια περίοδο, την επόμενη μπορεί ν’ αποδειχθεί αναποτελεσματική. Τότε, θα πρέπει να κάνετε διορθωτικές κινήσεις που θ’ ακολουθήσουν και τα καταστήματα στο franchise σας. Ο ιδανικός franchisee είναι αυτός που θα μπορεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές που κάνετε χωρίς να χάνει χρόνο ή να θολώνει η κρίση του από την πίεση.

#3 Συνέπεια

Παρόλο που το κάθε κατάστημα στο δίκτυο του franchise σας ανήκει στον εκάστοτε franchisee, το εμπορικό σήμα συνεχίζει ν’ ανήκει σ’ εσάς. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρείτε ανθρώπους που πιστεύουν στο όραμά σας και ακολουθούν τις απαιτήσεις σας με συνέπεια. Η συνοχή στην όψη των καταστημάτων και στην παροχή των υπηρεσιών είναι κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία του εγχειρήματός σας.

#4 Όρεξη για Μάθηση

Είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε υποψήφιους franchisees που δεν έχουν σχέση με τη βιομηχανία της επιχείρησής σας. Ωστόσο, μη βιαστείτε να τους απορρίψετε. Η έλλειψη αυτής της εμπειρίας μπορεί να ισοσταθμιστεί από την όρεξη για μάθηση που θα δείξει ο υποψήφιος. Εάν έχετε σχεδιάσει ένα δίκτυο franchise, τότε θα γνωρίζετε τη σημασία της εκπαίδευσης. Μέσω αυτών των προγραμμάτων σας, κάθε franchisee θα λάβει τις απαραίτητες γνώσεις για να ενταχθεί κάτω από το εμπορικό σήμα σας.

#5 Επαγγελματισμό

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ο κατάλληλος franchisee είναι επαγγελματισμός. Αν και το εμπορικό σήμα και τα προϊόντα είναι δικά σας, το κατάστημα franchise θα είναι δικό του. Γι’ αυτό και θα πρέπει να έχει τον απαραίτητο επαγγελματισμό και τη σοβαρότητα για να το κάνει να πετύχει.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σας φανερώνουν πως ένας υποψήφιος θα ταιριάξει στο δίκτυο franchise που προσπαθείτε να χτίσετε. Το σημαντικότερο είναι να βρείτε ανθρώπους που θα πιστέψουν στο όνειρό σας και θα κάνουν τα πάντα για να το υποστηρίξουν.