Πλέον, οι δυνατότητες του franchising είναι γνωστές μιας και πολλές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να πετύχουν ραγδαία ανάπτυξη μέσα απ’ αυτό. Αυτός είναι κι ο λόγος που ωθεί ολοένα και περισσότερους επιχειρηματίες να γίνουν franchisors.

Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός δικτύου franchise δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσεκτική μελέτη, ώστε να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα. Εάν σκέφτεστε πως έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για να γίνετε franchisor, πρέπει να έχετε υπόψη ορισμένα πράγματα.

Παρακάτω, σας δίνουμε ορισμένες συμβουλές που θα σας βάλουν στο σωστό δρόμο για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου franchise.

#1 Μελετήστε τις Δυνατότητες της Βιομηχανίας σας

Παρόλο που η δημιουργία ενός δικτύου franchise έχει αποδειχθεί σωστή πρακτική για πολλές επιχειρήσεις, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία της. Ένας απ’ αυτούς είναι σίγουρα η βιομηχανία στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Για παράδειγμα, ενδέχεται να υπάρχει κορεσμός της αγοράς στη συγκεκριμένη περίπτωση ή ελλιπής ζήτηση.  Εάν συμβαίνει κάτι απ’ αυτά, τότε επιπλέον καταστήματα θα επιβαρύνουν την κατάσταση και θα οδηγήσουν σε ζημίες.

#2 Επενδύστε Χρόνο στην Οργάνωση του Franchise σας

Όταν πάρετε την απόφαση να δοκιμάσετε το franchising, μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε τη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν. Εντούτοις, κάτι τέτοιο θα σας οδηγήσει σε λάθη, ειδικά εάν είναι η πρώτη φορά που το δοκιμάζετε. Γι’ αυτό το λόγο, αφιερώστε όσο χρόνο έχετε ανάγκη για να ενημερωθείτε σχετικά με το franchise και τις απαιτήσεις του. Έπειτα, καθορίστε τους στόχους και τις προσδοκίες σας από τους μελλοντικούς franchisees.

#3 Προσπαθήστε να Διατηρήσετε το Δίκτυό σας Απλό

Πολλοί επιχειρηματίες έχουν διάφορες ιδέες στο χαρτί που όμως, αποτυγχάνουν στην πράξη. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί το δίκτυο franchise που έχουν δημιουργήσει είναι περίπλοκο. Σ’ αυτήν την περίπτωση, οι franchisees δυσκολεύονται ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις κι εφαρμόζουν μόνο ένα μέρος τους. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να έχετε κατά νου τους μελλοντικούς συνεργάτες σας, και διατηρήστε το δίκτυό σας απλό και κατανοητό. 

#4 Δοκιμάστε το Franchise μ’ ένα Πιλοτικό Κατάστημα

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το franchising αποτελεί μια καλή επιλογή για την επιχείρησή σας είναι να το δοκιμάσετε μ’ ένα πιλοτικό κατάστημα. Όπως συμβαίνει με κάθε νέο εγχείρημα, στην αρχή θα χρειαστείτε ένα διάστημα προσαρμογής, κατά το οποίο μπορείτε να συλλέξετε πολύτιμα δεδομένα. Για να κάνετε τη διαδικασία ευκολότερη για εσάς, προτιμήστε ένα κατάστημα που να βρίσκετε κοντά στην έδρα της επιχείρησής σας. 

#5 Δημιουργείστε Ένα Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση παίζει κρίσιμο ρόλο για την επιτυχία ενός δικτύου franchise, τόσο για τη δημιουργία όσο και για την ανάπτυξή του. Στην αρχή, θα χρειαστεί ν’ αναπτύξετε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους νέους franchisees, ώστε να γνωρίσουν σε βάθος τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Έπειτα, μπορείτε να εμπλουτίσετε τα εκπαιδευτικά προγράμματα με όλα τα δεδομένα που λαμβάνετε.

#6 Αναλάβετε τον Ηγετικό Ρόλο

Ίσως η σημαντικότερη συμβουλή που πρέπει ν’ ακολουθήσετε ως franchisor είναι να μη φοβηθείτε να ηγηθείτε. Οι franchisees έχουν ανάγκη την καθοδήγησή σας για να πιστέψουν στο όραμά σας.

Η προσεκτική μελέτη του franchising πριν δημιουργήσετε το δικό σας δίκτυο είναι το κλειδί της επιτυχίας. Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές για να κάνετε σωστά και σίγουρα βήματα.