Η καλύτερη επιλογή για την πρώτη επιχειρηματική κίνηση είναι ένα franchise! Αυτό γιατί ένα franchise αποτελεί μέρος ενός προϋπάρχοντος και ήδη επιτυχημένου επιχειρηματικού μοντέλου.

Όταν αγοράζεις ένα franchise, ξεκινάς μια επιχείρηση με ένα εδραιωμένο κι αναγνωρισμένο brand. Οι πελάτες γνωρίζουν ήδη το όνομα του brand κι έχουν προσδοκίες από αυτά που προσφέρεις. Η δουλειά σου είναι να παραδίδεις το προϊόν ή την υπηρεσία στους πελάτες με τον τρόπο που ο franchisor ορίζει ως τον πιο πιθανό να πετύχει.

Ποιες όμως, είναι οι ευθύνες του Franchisee και ποια πράγματα ελέγχει;

O franchisee παίζει με τους όρους του franchisor, όπως ακριβώς ορίζονται στη σύμβαση franchise. Παράλληλα όμως, έχει πολλές ευθύνες να διαχειριστεί ο ίδιος:

1)  Προσλήψεις

Ο franchisee είναι υπεύθυνος για τις προσλήψεις του προσωπικού. Αυτός επιλέγει και προσλαμβάνει την ομάδα που ταιριάζει στις ανάγκες τις επιχείρησης και του τόπου. Ο franchisor, αν του ζητηθεί, μπορεί να βοηθήσει είτε πρακτικά, είτε συμβουλευτικά, τον τελευταίο λόγο όμως, τον έχει ο franchisee.

2)  Πωλήσεις και Έσοδα

Από τη στιγμή που η πόρτα της επιχείρησης ανοίξει, η δημιουργία πελατολόγιου είναι ευθύνη του franchisee. Επιλέγοντας ένα franchise, ο franchisee απολαμβάνει την πολυτέλεια να αναγνωρίζουν ήδη την επιχείρησή του οι πελάτες και να μπαίνουν σε αυτή για να τη δοκιμάσουν. Παρ’ όλα αυτά, η δικτύωση, οι πωλήσεις και η διατήρηση του πελατολόγιου αφορά αποκλειστικά το franchisee. Λαμβάνει καθοδήγηση και συνεχή υποστήριξη από το franchisor όμως η «δύσκολη» δουλειά είναι δική του.

3)  Λογιστικά και Οικονομικά

Κάποιοι franchisors προσφέρουν ένα έτοιμο λογιστικό σύστημα για να διευκολύνουν τους franchisees, αλλά και για να διαβεβαιώσουν ότι οι εισφορές από τις προμήθειες των εσόδων θα πληρώνονται κανονικά. Συνεχίζει, όμως, ο franchisor να οφείλει να ελέγχει τα πάντα και να φροντίζει να λειτουργούν όλα ρολόι. Με τον ίδιο τρόπο ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια και τις χορηγίες επιβαρύνει αποκλειστικά το franchisee.

4)  Μισθοδοσία

Οι franchisee είναι υπεύθυνοι για τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων. Αντιστοίχως είναι αυτοί που ορίζουν το ύψος των αποδοχών του προσωπικού.

5)  Αφοσίωση

Η σκληρή εργασία πάντα αποδίδει κι αυτό ισχύει και για τους franchisees. Οι εργασιακές τους αξίες κι η αφοσίωση είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχία. Ένας franchisee πρέπει να έχει τη θέληση και την αφοσίωση να πετύχει όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και το brand που επέλεξε ν’ αντιπροσωπεύσει.

Ένα franchise είναι μία σοφή επιχειρηματική επιλογή. Ο franchisee καλείται να πάρει στα χέρια του ένα εδραιωμένο κι επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο και να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. Ουσιαστικά, οι franchisees ανταλλάσσουν ένα κομμάτι του ελέγχου πάνω στην επιχείρηση με την αναγνώριση του brand και τη συνεχή υποστήριξη. Έτσι, το franchise είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο που μπορεί να προσφέρει μεγάλη επιτυχία τόσο στους franchisors, όσο και στους franchisees.