Η δημιουργία franchise αποτελεί μια καλή επιλογή για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας. Εάν σκέφτεστε πως έχει έρθει η σωστή στιγμή για να εξερευνήσετε αυτή τη δυνατότητα, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς πρέπει να κινηθείτε.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα μάθετε περισσότερα για τα βήματα που πρέπει να κάνετε ώστε να γίνετε ένας επιτυχημένος franchisor.


Βήμα 1 – Ελέγξτε τις Ανάγκες της Αγοράς

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να ερευνήσετε την αγορά και τις ανάγκες των καταναλωτών. Εάν το προϊόν σας προσφέρει αξία και πλεονεκτήματα στους καταναλωτές, τότε το franchise σας θα γίνει αυτόματα ελκυστικότερο. Παράλληλα, θα πρέπει να μελετήσετε εάν η προσφορά του προϊόντος σας έχει δημιουργήσει κορεσμό στην αγορά. Αυτό ενδέχεται να βλάψει την επιχείρησή σας μακροπρόθεσμα.

Βήμα 2 – Ορίστε τις Προδιαγραφές σας

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιορίσετε τις απαιτήσεις που έχετε από τους franchisees και τα μελλοντικά καταστήματα. Αν και δε θα έχετε τη διεύθυνση αυτών των νέων καταστημάτων, θα πρέπει να προνοήσετε ώστε να έχουν όλα μια ενιαία εικόνα που δένει με την επιχείρησή σας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να σημειώσετε όλες αυτές τις προδιαγραφές σε κάποιο έγγραφο που να είναι άμεσα διαθέσιμο στους franchisees.

Βήμα 3 – Δημιουργήστε Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τους Franchisees

Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης για όσους ενδιαφερθούν για το franchise σας. Θυμηθείτε πως πολλοί δικαιούχοι ενδέχεται να μην έχουν εργασιακή εμπειρία στη συγκεκριμένη βιομηχανία σας. Έτσι, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης θα τους ενημερώσει για τις ανάγκες της αγοράς, τους στόχους της επιχείρησής σας, αλλά και όλα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος σας.

Βήμα 4 – Απευθυνθείτε σε Πιθανούς Franchisees

Εφόσον έχετε προσδιορίσει τις απαιτήσεις για τους πιθανούς franchisees, έχει έρθει η στιγμή για ν’ αναζητήσετε υποψήφιους. Ανακοινώστε το νέο επιχειρηματικό σας βήμα στα μέσα που διαθέτει η επιχείρησή σας. Ακόμα, εκμεταλλευτείτε εκθέσεις franchise, όπως η KEM, για να προσεγγίσετε τους ενδιαφερόμενους. Μόλις έχετε βρει τους υποψήφιους, μπορείτε να προχωρήσετε στην αξιολόγησή τους σύμφωνα με τα κριτήριά σας.   

Βήμα 5 – Ανανεώστε το Business Plan σας

Το franchising θ’ αλλάξει τη μορφή της επιχείρησής σας κι αυτό θα πρέπει ν’ αντικατοπτρίζεται στο business plan σας. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα προσδιορίσετε τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσετε την ανοδική σας πορεία, λαμβάνοντας υπόψη και τα καινούργια καταστήματα. Το επιχειρηματικό σας πλάνο είναι ο οδηγός σας για κάθε εγχείρημά σας.

Βήμα 6 – Στελεχώστε Ένα Τμήμα Υποστήριξης των Franchisees

Επιπλέον, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε μια ομάδα υποστήριξης των franchisees. Ως η μητρική εταιρεία, θα λαμβάνεται καθημερινά διάφορα ερωτήματα σχετικά με τα προϊόντα, την τροφοδότηση των καταστημάτων, αλλά και τη γενικότερη λειτουργία τους. Γι’ αυτό και θα πρέπει να ορίσετε ένα τμήμα για την εξυπηρέτηση αυτών των αναγκών.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, θα έχετε ένα πλάνο για να προχωρήσετε στη δημιουργία franchise. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε από πριν τι κάνει ελκυστική την επιχείρησή σας και τι θέλει το αγοραστικό κοινό. Αυτό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τους κατάλληλους franchisees που ταιριάζουν με την επιχείρηση και τη φιλοσοφία σας.