Το franchise αποτελεί έναν καλό τρόπο για την επέκταση μιας επιχείρησης, αφήνοντας το brand name να φτάσει σε καινούργιες περιοχές και αγοραστικό κοινό. Έτσι, πολλές επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα, αποφασίζουν να γίνουν franchisors.

Εάν αποφασίσετε πως θέλετε ν’ ασχοληθείτε με τη δημιουργία franchise, θα πρέπει να γνωρίζετε ποια χαρακτηριστικά θα σας κάνουν έναν ελκυστικό franchisor. Οι franchisees έχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές, κι έτσι θα πρέπει να ξεχωρίσετε από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Παρακάτω, θα μάθετε όλα τα χαρακτηριστικά που θα προσελκύσουν τους υποψήφιους franchisees στην επιχείρησή σας.

#1 Εμπειρία στον Κλάδο

Το πρώτο στοιχείο που χαρακτηρίζει έναν ελκυστικό franchisor είναι τα χρόνια εμπειρίας του στον κλάδο. Οι franchisees ενδέχεται να μην έχουν προηγούμενη εμπειρία στη συγκεκριμένη βιομηχανία της επιχείρησης. Έτσι, ο franchisor καλείται ν’ αναγνωρίσει τις δεξιότητες του franchisee και να βρει τον καλύτερο τρόπο για να τις αξιοποιήσει στα πλαίσια του franchise.

#2 Ισχυρό Brand Name

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το brand name της επιχείρησης είναι ίσως το ελκυστικότερο στοιχείο ενός franchisor. Εάν η επιχείρηση έχει χτίσει μια εικόνα που είναι άμεσα αναγνωρίσιμη απ’ το κοινό, τότε θ’ αποτελεί και μια απ’ τις πρώτες επιλογές των franchisees. Ένα καλό brand name είναι μια εγγύηση για την επιτυχία του franchise, μιας και το κοινό γνωρίζει ήδη την εταιρεία και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της.

#3 Ανεπτυγμένο Σύστημα Υποστήριξης

Η ύπαρξη ενός καλού συστήματος υποστήριξης είναι ένα ακόμα θετικό στοιχείο για έναν franchisor. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα στάδια του franchise, από την αρχική σχεδίαση του νέου καταστήματος, την εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και την ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα που διατίθενται. Σε κάθε περίπτωση, οι franchisees πρέπει να νιώθουν ότι έχουν την επιχείρηση στο πλευρό τους για ό,τι χρειαστούν.

#4 Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι η εκπαίδευση των franchisees. Ως franchisor, τους εμπιστεύεστε να εκπροσωπήσουν την επιχείρησή σας σε μια νέα τοποθεσία. Για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, καλό θα ήταν να αναπτύξετε εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Μόνο έτσι θα είστε βέβαιοι πως οι franchisees έχουν βαθιά γνώση της επιχείρησης και της φιλοσοφίας σας.   

#5 Ενδελεχή Δεδομένα

Το franchise είναι μια καινούργια επιχειρηματική δραστηριότητα που πρέπει να βασίζεται σε έρευνα και δεδομένα. Για παράδειγμα, ο franchisor πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει σε ποιες περιοχές υπάρχει ενδιαφέρον για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της επιχείρησης.

#6 Διάθεση για Επικοινωνία

Το κλειδί στην επιτυχία ενός franchise είναι η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του franchisor και του franchisee. Θα πρέπει να δείξετε διάθεση για επικοινωνία ώστε να δημιουργηθεί μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Απ’ αυτή τη σχέση, θα ωφεληθείτε τόσο εσείς όσο και ο franchisee.

#7 Δοκιμασμένο Επιχειρηματικό Μοντέλο

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει μια επιχείρηση ελκυστική επιλογή για franchise είναι το υπάρχον επιχειρηματικό μοντέλο. Εάν ο franchisor διαθέτει ήδη άλλα franchises, τότε οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν πως υπάρχει ένα ανεπτυγμένο μοντέλο που δουλεύει καλά.

Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που κάνουν έναν franchisor να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπους. Έτσι, καταφέρνουν να κάνουν τη δημιουργία franchise ευκολότερη.