Η δημιουργία ενός franchise σημαίνει πρακτικά τη δημιουργία μίας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας. O franchisee θ’ αποκτήσει τη δική του επιχείρηση και θα γίνει το αφεντικό του εαυτού του, ενώ o franchisor επεκτείνει το brand του. Αλλά για να πετύχει αυτό το ταξίδι, χρειάζεται να υπάρχει διάθεση για συνεργασία κι από τις δύο μεριές, όπως και προσκόλληση στους όρους του συμβολαίου.

Είτε εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο είσαι Franchisee είτε Franchisor οι συνεχείς συγκρούσεις με το συνεργάτη σου δε θα σε βγάλουν πουθενά. Αντιθέτως θα κάνουν τη δουλειά σου ακόμα δυσκολότερη. Εμείς συγκεντρώσαμε και σου παραθέτουμε 5 λόγους για τους οποίους μία ισχυρή σχέση μεταξύ του franchisor και του franchisee είναι πολύ σημαντική, και πώς μπορείς ν’ αντιμετωπίσεις τυχόν προβλήματα, προτού αυτά επηρεάσουν την επιχείρηση.

1) Λύνονται τα προβλήματα ευκολότερα

Η σχέση του franchisor με το franchisee είναι μία από τις πιο ξεχωριστές συνεργασίες του επιχειρηματικού κόσμου. Γενικά, λειτουργεί ως μία σχέση ενός μέντορα με ένα μαθητευόμενο κι αν ο franchisee είναι νέος στις επιχειρήσεις και άπειρος, τότε λειτουργεί ως μία σχέση γονιού με το παιδί. Έτσι, αυτή η σχέση χρειάζεται να είναι καλή για να μπορούν να θίγονται τα προβλήματα με καλή θέληση και ν’ αντιμετωπίζονται από κοινού. Αν είναι καλή η επικοινωνία τότε μπορούν κι οι δύο μεριές να κάνουν παραγωγικές και πολιτισμένες συζητήσεις κι όχι υστερικούς καυγάδες που δεν οδηγούν πουθενά.

2) Η καλή επικοινωνία σημαίνει ξεκάθαρες προσδοκίες

Η κακή επικοινωνία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στις δύο μεριές. Ο franchisor μπορεί ν’ αποτύχει να εξηγήσει σωστά τη στρατηγική της επιχείρησης ή να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις σχετικά με τις ευθύνες του καθενός.  Αν ο franchisee δε νιώθει ασφαλής να επικοινωνεί ανοιχτά με το franchisor, τότε η επιτυχία τους θα είναι περιορισμένη. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη διάλυση της σχέσης.

3) Ο franchisee θα νιώσει ότι το σέβονται και τον εκτιμούν

Ο ρόλος του franchisor δεν είναι να πατρονάρει το franchisee και να ελέγχει ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια. Ένας δεσποτικός franchisor μπορεί να γίνει ενοχλητικός ακόμα και για τον πιο υπομονετικό franchisee και τελικά, να διαλύσει τη σχέση. Ιδανικά, χρειάζεται ο franchisor ν’ ακολουθεί και να περιορίζεται σε όσα ορίζει το συμβόλαιο και να προσφέρει στο franchisee το χώρο, το χρόνο και την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να εκπληρώσει κι αυτός το ρόλο του.

4) Οι franchisees είναι πιο πιθανό να πετύχουν

Το franchise είναι ο τρόπος για πολλούς να γίνουν το αφεντικό του εαυτού τους κι αν ο franchisor αφιερώσει χρόνο να βοηθήσει το franchisee, τότε η επιτυχία θα είναι κοινή και για τους δύο.

5) Το Franchise θα βελτιωθεί και θα εξελιχθεί

Αν ο franchisor δίνει προσοχή στο  franchisee και όσα έχει να πει, τότε μπορεί να δει την επιχείρηση μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου. Στην πραγματικότητα, ο franchisee προσφέρει στο franchisor μία βαθύτερη επίγνωση του επιχειρηματικού του μοντέλου και του δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσει σημεία στα οποία μπορεί να χρειάζεται βελτίωση. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η σχέση του franchisee με το franchisor μπορεί να ωφελήσει και τους δύο κ έπειτα, με τη σειρά της, την ίδια την επιχείρηση.

Όταν υπάρχει μια καλή σχέση, ο franchisee μπορεί να επικοινωνήσει πιο εύκολα την άποψή του. Αν όμως, δε γνωρίζει αν μπορεί να εμπιστευτεί την ομάδα του, πιθανώς να γίνει επιφυλακτικός.