Όσοι κατέχουν επιχειρηματικό πνεύμα, γνωρίζουν καλά ότι το franchise είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή για μία νέα επένδυση. Αυτό συμβαίνει γιατί το franchise προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία μία νέα επιχείρηση δεν μπορεί να προσφέρει. Ακριβώς αυτά τα πλεονεκτήματα είναι και οι λόγοι για να επενδύσεις στο franchise.

1) Το Εμπορικό Σήμα

Το πιο δύσκολο κατά τη δημιουργία μίας νέας επιχείρησης, είναι να ερευνήσεις και να προβλέψεις αν το brand σου μπορεί να γίνει αναγνωρίσιμο. Στην περίπτωση του franchise αυτή η έρευνα είναι περιττή, καθώς όχι μόνο την έχει ήδη κάνει ο franchisor για λογαριασμό του, αλλά έχει πετύχει και την επιθυμητή αναγνωρησιμότητα. Έτσι, εσύ το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να τη διατηρήσεις. Επιπλέον, ένα επιτυχημένο brand, ένα αναγνωρίσιμο logo κι ένα δοκιμασμένο προϊόν σημαίνουν ότι οι μελλοντικοί πελάτες σου γνωρίζουν ήδη τι ακριβώς μπορείς να τους προσφέρεις, προτού καν ανοίξεις τις πόρτες της επιχείρησής σου.

2) Η Διαφήμιση

Ο franchisor προσφέρει πανελλήνια προβολή που δυναμώνει κι ενισχύει το εμπορικό σου σήμα. Αναλαμβάνει ο ίδιος την έρευνα αγοράς και τη δημιουργία μίας αποτελεσματικής στρατηγικής που θα μπορέσει να οδηγήσει τον κόσμο στην επιχείρησή σου. Συνήθως, τα κόστη της διαφήμισης συμπεριλαμβάνονται στις μηνιαίες προμήθειες που καταβάλει ο franchisee στο franchisor. Έτσι, μία franchise επιχείρηση δε χρειάζεται ν’ ασχοληθεί με το κομμάτι της διαφήμισης.

3) Χρηματοδότηση

Η επένδυση σε ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο συχνά χαίρει θετικής ανταπόκρισης από τις τράπεζες, μιας και μειώνει το ρίσκο της χρηματοδότησης. Έτσι, γίνεται πιο πιθανή και φυσικά πιο άμεση η έγκριση ενός δανείου.

4) Εκπαίδευση

Ο franchisor προσφέρει την απαραίτητη εκπαίδευση πάνω σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο έχει ήδη αποδειχθεί λειτουργικό. Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη τόσο στην έναρξη της νέας επιχείρησης, όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της. Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο, διαβεβαιώνεται κι εξασφαλίζεται η ασφάλεια του εμπορικού σήματος του franchisor.

5) Τεχνική Υποστήριξη

Πιθανώς να κατέχεις κάποιες τεχνικές γνώσεις, αν όμως, το ίδιο το franchise στο οποίο σκοπεύεις να επενδύσεις δεν αφορά το συγκεκριμένο αντικείμενο, τότε θα χάσεις το χρόνο σου να στήνεις συστήματα πληρωμών, να συνδέεις υπολογιστές και ν’ αναζητάς τους κατάλληλους συνεργάτες. Σε πολλές περιπτώσεις, ο franchisor προσφέρει ένα έτοιμο τεχνικό σύστημα και παράλληλη υποστήριξη.

6) Επιτυχία

Μία στις 5 επιχειρήσεις αποτυγχάνουν μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους, αλλά ένα franchise αποτελεί μέρος μίας ήδη επιτυχημένης επιχείρησης. Για το franchisee αυτό σημαίνει ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνει, για να πετύχει η επένδυσή του, είναι να ακολουθήσει και ν’ αναπαράγει ένα αποδεδειγμένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο.

7) Δυνατότητες Εξέλιξης

Ένας επιχειρηματίας μπορεί να αναπτύξει την επιχείρησή του και να ανοίξει νέα καταστήματα σε διαφορετικές τοποθεσίες, αλλά πάλι θ’ αντιμετώπιζε διάφορα εμπόδια, όπως τα κόστη και η στρατηγική διαφήμισης και ο εντοπισμός νέων προμηθευτών. Στην περίπτωση όμως, του franchise η επέκταση με ένα δεύτερο κατάστημα περιλαμβάνει τις εγγυήσεις και τα προτερήματα του πρώτου.

Τα πλεονεκτήματα ενός franchise επιχειρηματικού μοντέλου είναι πολλά κι εμείς μόλις αριθμήσαμε μόνο τα βασικά. Είναι πάντα πιο εύκολο να αναπαράγεις ένα επιτυχημένο brand από το να δημιουργήσεις ένα νέο από την αρχή. Υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές σε διαφορετικές αγορές, το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεις τον franchisor που σου προσφέρει τους περισσότερους λόγους για να επενδύσεις στο επιχειρηματικό του μοντέλο.