Υπάρχουν εξίσου πολλά προτερήματα και μειονεκτήματα, τόσο στα συνεργατικά franchises, όσο και στα μη συνεργατικά.  Αν σε προβληματίζει το ενδεχόμενο ενός συνεργατικού franchise και δε μπορείς να καταλήξεις στην πιο σωστή απόφαση αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να πάρεις την απόφασή σου!

Μη συνεργατικό Franchise: Απόλυτος έλεγχος VS Καμία Υποστήριξη

Πλεονεκτήματα

Ένα ατομικό franchise σου προσφέρει τεράστια ευελιξία κινήσεων, ελευθερία αποφάσεων και φυσικά τον απόλυτο έλεγχο των πάντων. Μπορείς να ελέγξεις, βάσει των δικών σου απόψεων κι επιλογών τη διαχείριση των οικονομικών, του προσωπικού, της διαφήμισης και όλων όσων σχετίζονται με την επιχείρησή σου!

Μειονεκτήματα

Τα βασικό μειονέκτημα, όταν διαχειρίζεσαι ένα franchise μόνος σου, είναι ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να κάνεις λάθη, καθώς πάντα δύο μυαλά είναι καλύτερα από ένα. Χρειάζεσαι πραγματικά πολύ χρόνο, για να μπορέσεις να πας μία επιχείρηση από το 0 στο 5 κι ίσως χρειαστεί επενδύσεις σ’ αυτό το στόχο, κάποιους μήνες από τη ζωή σου!

Παράλληλα, η πίεση μίας νέας επιχείρησης είναι πολύ μεγάλη κι εφόσον υπάρξουν ανάγκες οικονομικής ενίσχυσης δε μπορείς να στηριχτείς κάπου αλλού, πέραν του εαυτού σου. Το ίδιο ισχύει και με τις διακοπές. Όταν δεν υπάρχει ένα άτομο να μείνει πίσω στη θέση σου, είναι πολύ δύσκολο ν’ απουσιάσεις από την επιχείρησή σου, ειδικά το πρώτο διάστημα της λειτουργίας της.

Συνεργατικό Franchise: Ομαδική δουλειά VS Αναπόφευκτοι Συμβιβασμοί

Πλεονεκτήματα

Όταν έχεις έναν ή και παραπάνω συνεργάτες, μπορεί ο καθένας να αναλάβει ευθύνες, βάσει των ικανοτήτων του και των δεξιοτήτων του. Με αυτόν τον τρόπο μοιράζονται οι ευθύνες κι ο καθένας έχει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο να εστιάσει στον τομέα του, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει, να εμπνευστεί και προτείνει νέες ιδέες προς συζήτηση.

Επιπλέον, όταν έχεις ένα συνεργάτη μπορείς να βασιστείς πάνω του για τομείς σχετικούς με τα οικονομικά και τα διαχειριστικά ζητήματα της επιχείρησης. Μπορεί για παράδειγμα, να αναλάβει ένας από τους συνεργάτες τις προσλήψεις ή τις πληρωμές των λογαριασμών. Παράλληλα, όταν προκύπτουν προσωπικά ζητήματα, μπορείς να βασιστείς ότι ο συνεργάτης σου θα σε καλύψει.

Μειονεκτήματα

Προφανώς, το πρώτο μειονέκτημα ενός συνεργατικού franchise είναι το γεγονός ότι πρέπει να τα μοιράζεσαι όλα! Οπότε, όσο η εταιρία αποδίδει καλά, τα έσοδα όλα μοιράζονται μεταξύ των συνεργατών και πιθανώς να προκύψουν διαφωνίες για τον τρόπο που κατανέμονται αν δεν είναι οι συνεργάτες ισάξιοι!

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, τα πάντα έχουν να κάνουν με την επικοινωνία! Η επικοινωνία είναι αυτή που θα λύσει ή θα εντείνει τυχόν θέματα, που προκύπτουν. Φυσικά, όταν είσαι μόνος σου σε μία επιχείρηση έχεις να «συζητήσεις» μόνο με τον εαυτό σου, οπότε όλα γίνονται ευκολότερα.

Γι’ αυτό, προτού επιλέξεις το συνεργάτη σου, καλό είναι να έχεις εξετάσει την προσωπικότητά του από όλες τις μεριές! Χρειάζεται να έχεις ελέγξει τη συμπεριφορά του υπό πίεση, αλλά και τις εργασιακές του αξίες κι ήθη. Υπάρχουν πιθανότητες, όταν ζορίσουν τα πράγματα, να τρελαθεί και να βγει εκτός ελέγχου, επειδή δε μπορεί ν’ αντέξει την πίεση;

Όπως καταλαβαίνεις, εμείς δε μπορούμε να σε αποτρέψουμε ή να σε παροτρύνουμε να προχωρήσεις σε μία solo ή μία συνεργατική συνθήκη franchise. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να εξετάσεις τα δεδομένα σου με μεγάλη προσοχή και να βεβαιωθείς ότι έχεις απόλυτη επίγνωση της επιλογής και της απόφασής σου.