Τα καλά νέα είναι ότι έχεις ολοκληρώσει την έρευνά σου, έχεις συλλέξει τα στοιχεία που χρειαζόσουν κι έχεις καταλήξει σε δύο franchise ευκαιρίες, που σου ταιριάζουν καλύτερα. Τώρα, το μόνο που μένει, είναι να διαλέξεις με ποια από αυτές θα προχωρήσεις. Πώς να επιλέξεις όμως;

Επίτρεψέ μας να σου δείξουμε τον τρόπο…

Ας υποθέσουμε ότι, βάσει της αυτοαξιολόγησης που έκανες και τις καταγραφής των προτερημάτων των franchises, έχεις καταλήξει σε δύο franchises, από τα οποία το ένα αφορά τον τομέα της υγείας και το άλλο τον τομέα της άθλησης.

Στην περίπτωση του franchise που αφορά την υγεία, πρόκειται για μία επιχείρηση που απαιτεί συνεχή έρευνα και εξωτερικά ραντεβού με απώτερο στόχο την επέκτασή της. Η επένδυση είναι γύρω στις 200.000€.

Στην περίπτωση του franchise που αφορά την άθληση, πρόκειται για ένα γυμναστήριο, στο οποίο θα χρειάζεται από την πρώτη ημέρα να βρίσκεσαι κάθε μέρα, όλη μέρα εκεί και να ασχολείσαι προσωπικά με τα πάντα. Η επένδυση είναι γύρω στις 250.000€.

Παρ’ ότι λοιπόν, είναι δύο πολύ διαφορετικά franchise με πολύ διαφορετικές απαιτήσεις, νιώθεις σίγουρος ότι μπορείς ν’ ανταπεξέλθεις και στα δύο με επιτυχία!

Οπότε, με αυτά τα δεδομένα, θα χρειαστεί να κάνεις μία πιο λεπτομερή σύγκριση των δύο επιλογών σου, ώστε να μπορέσεις να διακρίνεις τη σωστότερη. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε συντάξει μία λίστα σύγκρισης, η οποία θα σε βοηθήσει να ολοκληρώσεις αυτή τη διαδικασία.

Για κάθε franchise, απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις:

  • Πόσο στοιχίζει η προκαταβολή;
  • Ποιο είναι το προβλεπόμενο διάστημα απόσβεσης;
  • Ποιος πρόκειται να είναι ο ρόλος σου, ως ιδιοκτήτης της επιχείρησης; Τι θα κάνεις δηλαδή, σε καθημερινή βάση;
  • Ποιες/πόσες ώρες θα χρειαστεί να βρίσκεσαι στην επιχείρηση;
  • Πόσους υπαλλήλους χρειάζεσαι;
  • Ποιες είναι οι δυνατότητες επέκτασης της επιχείρησης;
  • Πόσα χρόνια διαρκεί το συμβόλαιο του franchise;
  • Πώς μίλησαν οι υπόλοιποι franchisees για το franchisor και τι ακριβώς είπαν σχετικά με την υποστήριξη, που λαμβάνουν από το franchisor;
  • Πρόκειται για μία επιχείρηση που επηρεάζεται από τις εποχές του έτους;

Δώσε έμφαση στις λεπτομέρειες

Στη συνέχεια, χρειάζεται να επιστρέψεις στα δεδομένα που συνέλλεξες κατά την έρευνά σου και να τα μελετήσεις ξανά και για τα δύο franchises. Συγκεκριμένα, θα χρειαστεί ν’ απευθύνεις τις παρακάτω ερωτήσεις στους franchisors:

  • Προσθέτετε νέα franchises στην επιχείρησή σας κάθε χρόνο;
  • Έχετε χάσει πολλά franchises;
  • Ποιος είναι ο μέσος χρόνος κερδοφορίας των franchisees;
  • Ως franchisee τι εργαλεία θα έχω στα χέρια μου;
  • Πόσο χαρούμενοι κι ικανοποιημένοι είναι οι franchisees;
  • Ποιος είναι ο ανταγωνισμός;
  • Είναι τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής κατάλληλα για κάθε μία από τις 2 αυτές ευκαιρίες;

Άφησε το ένστικτο και το συναίσθημά σου να σου μιλήσουν.

Εφόσον έχεις μελετήσει όλα τα δεδομένα που έχεις στα χέρια σου, έρχεται η ώρα που χρειάζεται να ακούσεις το ένστικτο και τα συναισθήματά σου. Έχεις για κάποιο από τα δύο ένα καλό προαίσθημα; Έχεις για κάποιο από τα δύο ποιο θετικά συναισθήματα; Ενθουσιάζεσαι όταν σκέφτεσαι τον εαυτό σου ιδιοκτήτη ενός από τα δύο;

Οι δικοί σου άνθρωποι και συγκεκριμένα ο/η σύζυγος/σύντροφος τι άποψη έχει; Τι σκέφτεται; Τι συναισθήματα έχει γι’ αυτά τα δύο franchises; Μπορεί να σε φανταστεί να είσαι ιδιοκτήτης και αφεντικό ενός από τα δύο;

Κάτι ακόμα… ποιο από τα δύο δείχνει να είναι ένα πιο μακροπρόθεσμο πλάνο και ποιο θα μπορέσεις να πουλήσεις ευκολότερα, όταν έρθει η ώρα να το κάνεις; Ποιο δηλαδή θα έχει μεγαλύτερη αξία μελλοντικά;

Μια τελευταία σημείωση

Όταν προσπαθείς να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο επιχειρηματικές ευκαιρίες, που σου αρέσουν, βεβαιώσου ότι δίνεις προσοχή σε όλα τα δεδομένα, που έχεις συλλέξει και δεν επιτρέπεις στα  συναισθήματά σου ν’ αγνοούν κάποια από αυτά!

Έπειτα, αφού είχες το χρόνο ν’ αφομοιώσεις όλες τις πληροφορίες, οραματίσου τον εαυτό σου να είναι ιδιοκτήτης καθενός από τα δύο.

Ποιο από τα δύο ζωγράφισε ένα χαμόγελο στα χείλη σου;

Στην περίπτωση που το πέτυχαν και τα δύο, επικοινώνησε με κάποιους από τους franchisees και των δύο franchises και αφού μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί τους, ζήτα την άποψή τους.

Για να μην παρεξηγηθούμε, πρόκειται για μία απολύτως προσωπική απόφαση. Άκου το ένστικτό σου και κάνε αυτό που νιώθεις σωστό!