Σε όλες τις επιχειρήσεις και σε όλους τους τομείς, είναι απαραίτητα όλα τα ταλέντα για να πετύχουν! Υπάρχουν άνθρωποι που είναι καλοί στα μαθηματικά και υπάρχουν άλλοι που είναι πολύ καλοί στις δημόσιες σχέσεις. Έπειτα υπάρχουν κάποιοι που είναι καλοί στα διαδικαστικά και στα οικονομικά. Ο συνδυασμός όμως, όλων αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να απογειώσει μία εταιρία και να τη βοηθήσει να μεγαλώσει σε κάτι ακόμα καλύτερο και πετυχημένο!

Δυστυχώς, μία από τις πιο δύσκολες δουλειές ενός επιχειρηματία είναι ν’ αναγνωρίσει ποιες είναι οι δεξιότητες του (και φυσικά, της ομάδας του) και ποια είναι εκείνα τα σημεία στα οποία αδυνατεί να ανταπεξέλθει, οπότε χρειάζεται εξωτερική υποστήριξη. Εφόσον πετύχεις να αξιολογήσεις με ακρίβεια αυτές τις δεξιότητες, μπορείς να εξελίξεις τα δικά σου ταλέντα και να επιβραβεύσεις τα ταλέντα της ομάδας σου. Παράλληλα, αν έχεις τη δυνατότητα να εντοπίσεις τις αδυναμίες σου μπορείς να τις μετατρέψεις σε δυνάμεις σου ή πολύ απλά, να βρεις τους ειδικούς που λείπουν από την ομάδα σου!

Οπότε, πριν ξεκινήσεις ένα franchise ή γενικότερα μία επιχείρηση, υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις, που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου. Πόσα γνωρίζεις για το franchising; Ποιες είναι οι πιο ισχυρές επιχειρηματικές σου δεξιότητες; (έχουν σχέση με αυτά που γνωρίζεις ή θα μπορούσες να επεκτείνεις τις γνώσεις σου, με κάποιον τρόπο;) Ποιες είναι οι καλύτεροι μέθοδοι, για να επωφεληθείς από κάθε ένα από αυτά τα ταλέντα;

Για να αξιολογήσεις τις γνώσεις σου, ξεκίνα με τα βασικά. Όταν κάποιος φέρνει στη συζήτηση το θέμα του franchise, πόσο μπορείς να συμμετέχεις; Γνωρίζεις τα βασικά; Γνωρίζεις δηλαδή ότι είναι μια σειρά επιχειρήσεων, που οργανώνεται από μία κεντρική και εκεί τελειώνουν οι γνώσεις σου ή μπορείς να εμβαθύνεις στο θέμα; Είσαι ενήμερος για τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργούν τα συμβόλαια, γενικά τι προσδοκίες υπάρχουν από έναν franchisee και τι χρειάζεται για να πετύχεις; Σε γενική αναλογία, οι ενδιαφερόμενοι για franchise έχουν τις βασικές γνώσεις…

Θα σε βοηθούσε αν κάνεις μια λίστα των στοιχείων, που γνωρίζεις για το franchise. Σημείωσε κάθε στοιχείο, που σου έρχεται στο μυαλό και δες πόσα είναι στο σύνολο.  Αν παρατηρήσεις ότι δυσκολεύεσαι, δώσε στον εαυτό σου λίγες ημέρες ή μία εβδομάδα για να ολοκληρώσεις. Αν είσαι ικανοποιημένος με τη λίστα σου, αξιολόγησέ την επιτόπου. Όπως και να ΄χει, όταν η λίστα σου είναι έτοιμη, έλεγξε πόσο μεγάλη είναι. Παρ’ όλα αυτά, δε χρειάζεται να εξετάσεις μόνο το μέγεθός της λίστας, αλλά τις λεπτομέρειές της. Αν λοιπόν, η λίστα σου είναι μεγάλη και γεμάτη λεπτομέρειες σημαίνει ότι γνωρίζεις αρκετά πράγματα για τον κόσμο του franchise. Αν όμως η λίστα σου είναι μικρή (ή μεγάλη, αλλά συγκεχυμένη), ίσως είναι η ώρα να κάνεις μια εκτενή έρευνα.

Μαθαίνοντας περισσότερα για το franchise, ως βιομηχανία, θα σε βοηθήσει να κάνεις τη μετάβασή σου στον επιχειρηματικό κόσμο ευκολότερη. Είτε πρόκειται για γνώσεις που ήδη έχεις, είτε χρειαστεί να διεξάγεις μία αναλυτική έρευνα θα σε βοηθήσει να μπεις σε τροχιά επιτυχίας.

Όπως όλες οι επιχειρήσεις, έτσι και το franchise είναι ένα πρόγραμμα που απαιτεί συγκεκριμένες δεξιότητες, σε τέτοιο βαθμό, που μας αναγκάζει να ερχόμαστε σε επαφή και να ζητάμε καθοδήγηση από ανθρώπους που έχουν περισσότερες γνώσεις κι εμπειρίες!