Τα κατάφερες. Συγχαρητήρια! Πέτυχες να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση και τα πηγαίνει πολύ καλά, μέχρι σήμερα. Οπότε, τώρα τι ακολουθεί; Τελειοποιείς το brand σου και συνεχίζεις να αναπτύσσεσαι; Ίσως να επεκταθείς και σε άλλη περιοχή (ανοίγοντας ένα 2ο ή 3ο κατάστημα); Από την άλλη τα ‘χεις πάει τόσο καλά σε αυτήν την επιχείρηση, γιατί να μη σκεφτείς να ξεκινήσεις κάτι εντελώς καινούριο; Σε τελική ανάλυση μία από τις βασικές αρχές στις επιχειρήσεις είναι να έχεις το νου σου πάντα στην επόμενη ευκαιρία κι αν αποτύχεις να το κάνεις αυτό μπορεί να υποθάλψεις την πορεία σου. Ακόμα κι αν δεν είναι αυτός ο στόχος σου.

Οπότε ήρθε η ώρα να επεκταθείς και να ξεκινήσεις το δεύτερό σου franchise;

Ίσως…

Για να το καταλάβεις αυτό, χρειάζεται να μελετήσεις κάποιους σημαντικούς παράγοντες. Πρώτα απ’ όλα, έχεις το χρόνο; Πριν επενδύσεις το χρόνο σου σε κάποιο άλλο brand ή σε κάποια άλλη επιχείρηση, είναι σημαντικό να έχεις κάποιον υπεύθυνο, ο οποίος μπορεί να διαχειρίζεται τις καθημερινές διεργασίες, χωρίς να χρειάζεται να είσαι εσύ εκεί για να τις ελέγχεις. Σκέψου, πόσο πολύ χρόνο χρειάστηκες στην αρχή, για να ξεκινήσεις – οι πιθανότητες είναι ότι θα ισχύει το ίδιο και πάλι – απλά θα κερδίσεις λίγο χρόνο, χάρη στις παραπάνω γνώσεων που έχεις αποκτήσει.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευμένοι υπάλληλοι – τόσοι όσοι χρειάζεται για να λειτουργούν την επιχείρηση, που εσύ ετοιμάζεσαι να «αφήσεις». Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η επιχείρησή σου δε θα υποφέρει.

Έπειτα, χρειάζεται να εξετάσεις την ταμειακή ροή. Έχεις την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσεις κάτι νέο ή έχεις τη δυνατότητα να πιστωθείς τα απαραίτητα ποσά, για να ξεκινήσεις; Οι δυσκολίες στην αρχή είναι μέσα στο πρόγραμμα, το να χάσεις όμως, τον ύπνο σου επειδή δε γνωρίζεις πώς να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου δεν είναι! Φρόντισε να έχεις βρει τις λύσεις σε αυτούς τους παράγοντες, προτού προχωρήσεις στο επόμενό σου εγχείρημα.

Τώρα είναι η ώρα να μελετήσεις τα είδη των franchise, που σε ενδιαφέρουν. Ψάχνεις για κάτι που μπορεί να ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα επιχείρησή σου; Ίσως ακόμα και να συνυπάρχουν τα δύο brands, κάτω από την ίδια στέγη; Μήπως προτιμάς να ξεκινήσεις κάτι εντελώς καινούριο; Η προηγούμενη επιχείρησή σου μπορεί να ήταν οικονομική, αλλά αυτήν τη φορά, ανάλογα με το πώς έχεις κανονίσει τα οικονομικά σου, ίσως είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις μία επιχείρηση εκ δια μέτρου αντίθετη από την τωρινή σου. Υπολόγισε τα υπέρ και τα κατά, για να καταλάβεις πιο σύστημα ή ποιο είδος επιχείρησης θα δουλέψει καλύτερα για σένα.

Φυσικά, θα πρέπει να μελετήσεις στοιχεία όπως είναι οι επαφές σου, οι δυνατότητες δικτύωσης, η αγορά της περιοχής, σε σχέση με τις ανάγκες και πολλά άλλα. Όλα αυτά μαζί, μπορούν δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του πιο θα είναι το επόμενο εγχείρημα σου.

Τα οφέλη του να ξανά κάνεις Franchise

Πριν σκεφτείς ότι ένα νέο εγχείρημα θα είναι πολύ δύσκολο και σταματήσεις, υπάρχουν κάποια προτερήματα, που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου. Έχεις ήδη περάσει μια φορά τις δυσκολίες του επιχειρείν και γνωρίζεις τι δουλεύει και τι όχι. Οπότε, αυτή τη φορά, θα είναι πολύ πιο εύκολο να χτίσεις την επιχείρησή σου. 

Πλέον, σε γνωρίζουν οι δανειστές κι έχεις αποδείξει την ικανότητά σου να ανταπεξέλθεις στον επιχειρηματικό κόσμο. Οι φόροι και οι άδειες θα είναι ένα μικρό θέμα, όπως θα είναι και οι προσλήψεις, οι πληρωμές και γενικά κάθε διαδικαστικό θέμα. Μπορεί να είναι ένα δεύτερο brand, αλλά αυτή τη φορά, έχεις ήδη κάνει τη ζόρικη δουλειά. Αν λοιπόν, έχεις τα μέσα και τη θέληση, είναι η ώρα να ξεκινήσεις ένα franchise με ένα νέο brand, είτε σκοπεύεις να τα συνδυάσεις κάπως, είτε όχι. Ξεκίνα την έρευνά σου και μελέτησε περισσότερα άρθρα του Blog μας, προτού προχωρήσεις.