Ένα σημαντικό κομμάτι της έρευνάς σου, προτού επενδύσεις σε ένα franchise, περιλαμβάνει τη «συνέντευξη» με το franchisor. Οι franchisors, ως οι ιδιοκτήτες της μητρικής εταιρίας, με την οποία θα συνεργάζεσαι, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία του franchise. Το σύστημα λειτουργίας του franchise και το είδος της στήριξης που λαμβάνεις από τη μητρική εταιρία αποτελούν μερικά μόνο από αυτά που ορίζει ο franchisor.

Οπότε, περνώντας από μία ουσιαστική συνέντευξη το franchisor, μπορεί να ξεκαθαρίσει το αν θα λειτουργήσει ένα franchise για σένα ή όχι.

Παρακάτω είναι κάποιες σημαντικές ερωτήσεις, που χρειάζεται ν’ απευθύνεις στο franchisor, εφόσον προβληματίζεσαι αν το franchise του είναι το κατάλληλο για σένα.

1. Τι είδους υποστήριξης παρέχεις στους franchisees;

Αποτελεί  υποχρέωση του franchisor να παρέχει κάποιο είδους εκπαίδευσης και καθοδήγησης στο franchisee. Φυσικά, το επίπεδο αυτής της υποστήριξης μπορεί να διαφέρει κατά πολύ, από έγγραφο υλικό σε εκπαίδευση του προσωπικού, ακόμα και σε οικονομική υποστήριξη με τη μορφή κινήτρων (όπως μπόνους) ή καθοδήγησης. Οι franchisors θέλουν να είναι σίγουροι ότι το franchise τους θα πετύχει, γι’ αυτό όσο περισσότερη βοήθεια προσφέρουν, τόσο το καλύτερο.

2. Ποια είναι η εισοδηματική δυναμική του franchise;

Μπορεί να μην παίρνεις πάντα συγκεκριμένη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, αφού ακόμα και τα franchise της ίδιας εταιρίας μπορεί να διαφέρουν, όσο αναφορά τους τζίρους και τα κέρδη τους. Παρ’ όλα αυτά, είναι καλό να δεις τι απάντηση μπορείς να πάρεις και πώς αυτά τα νούμερα αντιστοιχούν σε άλλα στοιχεία που έχεις συλλέξει (όπως ας πούμε, αν έχεις μιλήσει με άλλους franchisees της εταιρίας). Κάποια νούμερα μπορεί να φαίνονται στο Εγχειρίδιο Franchise, αλλά κάποιοι franchisors δεν προσφέρουν πρόσβαση σε νούμερα, ενώ άλλοι θα επιδείξουν τα νούμερα των πιο επικερδών franchises του, αντί του μέσου όρου.

3. Μπορώ να πετύχω τους στόχους μου με το Franchise σας;

Μπαίνοντας στην πίστα του franchise καλό είναι να γνωρίζεις τους στόχους που θέλεις να πετύχεις – στόχους που περιλαμβάνουν το πόσα χρήματα επιθυμείς να βγάζεις και πόσο χρόνο επιθυμείς να ξοδεύεις δουλεύοντας πάνω στο franchise, όπως επίσης, όλους τους άλλους προσωπικούς κι επαγγελματικούς στόχους. Αν πάρεις λίγο χρόνο για να ελέγξεις το κατά πόσο το επιχειρηματικό μοντέλο του franchisor ταιριάζει σε αυτούς τους στόχους σου θα σου δώσει την ευκαιρία να κάνεις ένα σημαντικό βήμα προς το να ξεκαθαρίσεις αν το συγκεκριμένο franchise είναι σωστό για σένα ή όχι.

4. Κάτω από ποιες αρχές λειτουργεί η εταιρία σας και πώς θα περιγράφατε την κουλτούρα του franchise σας;

Διευκρινίζοντας τις αρχές, κάτω από τις οποίες λειτουργεί το franchise, θα καταλάβεις πολλά για την εμπειρία που πρόκειται να βιώσεις, ξεκινώντας σε αυτό. Το franchise δίνει μεγαλύτερη αξία στη χαμηλή τιμή απ’ ότι στην ποιότητα ή το αντίστροφο; Πρόκειται για μία κουλτούρα αφοσιωμένη στην εξυπηρέτηση ή απλά στη μόδα; Βασικό όμως, είναι να ξεκαθαρίσεις ποιες είναι οι δικές σου αρχές και ποια επιχειρηματική κουλτούρα σου ταιριάζει καλύτερα, ώστε να μπορείς να εκτιμήσεις αν το franchise συμφωνεί με τις αξίες σου.

5. Τι τρόπους έχεις να αντιμετωπίζεις τις εντάσεις και τις διαφωνίες;

Φυσικά, ο καθένας ελπίζει ότι δε θα αντιμετωπίσει εντάσεις και διαφωνίες, αλλά ένας έξυπνος franchisor πρέπει να έχει τον τρόπο να προλαμβάνει και ν’ αντιμετωπίζει τις διαμάχες, πριν καν ξεκινήσουν, ενώ οι franchisees, που έχουν κατανόηση, μπορούν και αναγνωρίζουν αυτές τις προσπάθειες των franchisors. Επίσης, θα ήταν καλό να μάθεις αν έχουν δημιουργηθεί τέτοιες διαμάχες, μέχρι σήμερα, και ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτών.

Το πιο λογικό είναι όλες αυτές οι ερωτήσεις να οδηγήσουν σε άλλες ερωτήσεις. Αν είναι απαραίτητο κανόνισε ένα δεύτερο ραντεβού, για να μπορέσεις να θέσεις όσες ερωτήσεις χρειάζεσαι, ώσπου να νιώσεις ικανοποιημένος. Τέλος, προσπάθησε ν’ ακούς το ένστικτό σου, καθώς αξιολογείς τις πληροφορίες που έλαβες και τον τρόπο που τις εξέφρασε ο franchisor. Όσο περισσότερες πληροφορίες πάρεις, προτού ξεκινήσεις το franchise, τόσο το καλύτερο.