Τα προσωπικά χαρακτηριστικά του κάθε επιχειρηματία παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του. Το ίδιο φυσικά, ισχύει και για την επιτυχία ενός franchise.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός εν δυνάμει franchisee που θα το βοηθήσουν να πετύχει:

1. Διδάξιμος

Αν οι άνθρωποι που ετοιμάζονται να μπουν στη βιομηχανία του franchise δεν είναι έτοιμοι να μάθουν και να δεχτούν τη συμβουλή και την υποστήριξη του franchisor το πιο πιθανό είναι να δυσκολευτούν ως franchisees. Η όρεξη για μάθηση και για εξέλιξη ενός franchisee παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη θετική εξέλιξη ενός franchise και προφανώς, στην επιτυχία του.

2. Κοινωνικές Δεξιότητες

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι στον επιχειρηματικό κόσμο, οι κοινωνικές δεξιότητες είναι πολύ σημαντικές. Δε θα μπορούσε να μην ισχύει το ίδιο και για τη βιομηχανία του franchise! Οι franchisees έρχονται καθημερινά σε επαφή με προμηθευτές, υπαλλήλους, πελάτες, εκπαιδευτές, franchisors, υπηρεσίες κ.α. Ενώ κάποιοι άνθρωποι έχουν έμφυτο αυτό το χαρακτηριστικό, πολλοί άλλοι χρειάζεται να δουλέψουν σκληρά πάνω στον εαυτό τους και να καλλιεργήσουν αυτό το χαρακτηριστικό.

3. Επαγγελματική Δεοντολογία

Παρ’ ότι το franchise έχει πολλά επιχειρηματικά πλεονεκτήματα, απαιτεί μεγάλη, πολύ και σκληρή δουλειά και μεγάλη θέληση να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου, για να το κάνεις να δουλέψει. Οπότε, το να έχεις τη σωστή επαγγελματική δεοντολογία και να σου αρέσει να εργάζεσαι σκληρά, όχι μόνο θα σε βοηθήσει στη δουλειά, αλλά θα εμπνεύσει και θα παρακινήσει τους υπαλλήλους σου ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμά σου!

4. Ακολουθεί τους Κανόνες

Ένα ανεξάρτητο άτομο, που δεν του αρέσει να ακολουθεί κανόνες δεν είναι ένας καλός υποψήφιος για το franchising, που περιλαμβάνει ν’ ακολουθείς ένα συγκεκριμένο κι εδραιωμένο σύστημα, το οποίο έχει ήδη αποδειχθεί ότι λειτουργεί. Οι επαναστατικές προσωπικότητες, όπως κι εκείνες που πιστεύουν ότι οι κανόνες δεν τους ταιριάζουν θα δυσκολευτούν πολύ με τα αυστηρά franchise συμβόλαια και τις αυστηρές προσδοκίες από τους ίδιους.

5. Παρακινείται από τα Αποτελέσματα

Βάσει των αποτελεσμάτων των προηγούμενων franchises και μέχρι και των σημερινών αποτελεσμάτων των franchises, που ακολούθησαν ένα συγκεκριμένο σύστημα επιτυχίας, οι franchisees που μοτιβάρονται από τ’ αποτελέσματα τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα. Βλέποντας την επιχείρηση να μεγαλώνει και τα κέρδη να αυξάνονται ο καθένας νιώθει ευχαρίστηση. Αν όμως, παράλληλα σε μοτιβάρει να συνεχίσεις να εργάζεσαι σκληρά, τότε είσαι η ιδανική περίπτωση franchisee.

6. Εστιάζει στη Μεγάλη Εικόνα

Οι franchisees χρειάζεται να παρακολουθούν πολλά πράγματα ταυτόχρονα (οικονομικά, προσωπικό, πωλήσεις κλπ) – ακριβώς όπως όλοι οι επιχειρηματίες. Η ικανότητα τους λοιπόν, να καταλαβαίνουν τη φιλοσοφία του franchise γενικότερα και να αντιλαμβάνονται τις τεράστιες προοπτικές του, παίζει τεράστιο ρόλο στην επιτυχία τους.

7. Είναι ψύχραιμος και συγκροτημένος

Το franchise μπορεί να συνδέεται με πολλές καταστάσεις, που μπορούν τρελάνουν ακόμα και τον πιο ψύχραιμο άνθρωπο. Η ικανότητα λοιπόν του franchisee να παραμένει ψύχραιμος και συγκροτημένος μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στο να αντιμετωπίσει «κρίσεις» και να εντοπίσει τις σωστές και καλύτερες δυνατές λύσεις.

8. Κάνει τις σωστές προσλήψεις

Καλώς ή κακώς δεν έχουν όλοι την ικανότητα να επιλέγουν το σωστό προσωπικό για το franchise τους. Γενικά, οι αποφάσεις που σχετίζονται με τις προσλήψεις αφορούν πάλι τις κοινωνικές δεξιότητες και τη δυνατότητα να εστιάζεις στη μεγάλη εικόνα, μιας και αυτές είναι που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το προσωπικό που θα αγαπήσει το brand σου και θα χαίρεται να εργάζεται γι’ αυτό.