Συχνά, πολλοί franchisees ξεκινούν το franchise τους αφού βγουν στη σύνταξη, αφού σταματήσουν από μία δουλειά και γενικότερα σε μία περίοδο της ζωής τους που θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Για κάποιο λόγο βρίσκονται σε μία φάση επαγγελματικής αλλαγής και το franchising είναι ένας αρκετά απλός τρόπος για, ν’ αλλάξουν καριέρα. 

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που βλέπουν το franchise ως μία δεύτερη δουλειά. Δεν υπολογίζουν να αλλάξουν κάτι στη ζωή τους. Στοχεύουν σε μεγαλύτερη επιτυχία.

Οπότε το ερώτημα είναι: γίνεται να ξεκινήσεις ένα Franchise, χωρίς να παραιτηθείς ή να βγεις στη σύνταξη; 

Φυσικά!

Μπορεί να χρειαστεί να δουλεύεις πολλές ώρες, αλλά αξίζει να εργάζεσαι σκληρά για όλα όσα έχουν μεγάλη σημασία κι αξία. Έτσι δεν είναι;

Κι εφόσον κάτι είναι στρωμένο και λειτουργεί ομαλά, θα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ένα βήμα πίσω και ν’ αρχίσεις να επενδύεις το χρόνο σου αλλού. Αρχικά θα χρειαστεί να βάλεις μεγάλη ποσότητα ενέργειας στην προσπάθειά σου, στην πορεία όμως, αυτή η ενέργεια που επένδυσες θα αποδώσει και θα μπορείς ν’ απολαύσεις τ’ αποτελέσματά της.

Αρχικά, μπορεί κάποιος να είναι ήδη επιχειρηματίας, όταν αποφασίσει να γίνει franchisee. Είτε να έχει δική του επιχείρηση, είτε να ‘χει απλά την προσωπικότητα του ανθρώπου που θέλει να είναι συνέχεια σε κίνηση και να βάζει όλη του την ενέργεια για να κάνει τα πράγματα να συμβούν. Τις περισσότερες φορές, σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκουν άνθρωποι που είναι «χωμένοι παντού» – συνήθως πληρώνονται κάποια ενοίκια που έχουν στην κατοχή τους, έχουν μετοχές σε τοπικές επιχειρήσεις κοκ.

Στην προκειμένη δε μπορούμε να πούμε ότι οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες είναι πιο ταλαντούχοι ή βρίσκονται σε πιο σταθερή οικονομικά κατάσταση (σε τελική ανάλυση, όλοι από κάπου ξεκινάνε), αυτό που μπορούμε όμως να πούμε είναι ότι το πρόγραμμά τους είναι ευέλικτο και τους επιτρέπει να ξεκινήσουν μία καινούρια επιχείρηση. Προσαρμόζουν απλά τις ώρες τους, επενδύοντας περισσότερο χρόνο εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, χωρίς όμως να θυσιάζουν κάτι από αυτά που έκαναν προηγουμένως.

Στην περίπτωση που κάποιος έχει μία κλασσική 9-5 δουλειά (κι ένα αφεντικό που δεν είναι ευέλικτο), μπορεί επίσης να ξεκινήσει ένα franchise. Για την ακρίβεια, πολλοί franchisees ξεκίνησαν το franchise τους κάτω από τέτοιες συνθήκες. Εργαζόντουσαν τα βράδια και τα σαββατοκύριακα και βολεύοντας κάπως έτσι τις υποχρεώσεις τους, κατάφεραν να στήσουν το franchise τους, χωρίς να χρειαστεί να παραιτηθούν από τις δουλειές τους.

Τις περισσότερες φορές, δημιουργείται πρόβλημα όταν η κίνηση στη franchise επιχείρηση αυξάνεται πολύ και αναγκάζει τους franchisees ν’ αφήσουν την πρώτη εργασία τους. Εξαίρεση φυσικά, αποτελούν αυτοί που αγαπούν τόσο πολύ την εργασία τους, που από την αρχή είναι αποφασισμένοι ότι θα τρέχουν και τις δύο ασχολίες τους παράλληλα και επ’ αορίστου.

Πολλοί σου θα πουν ότι είναι αδύνατο…

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να έρχονται στιγμές που είσαι «πνιγμένος» από τη δουλειά, κουρασμένος, ταλαιπωρημένος κι έχεις μία τεράστια λίστα υποχρεώσεων να σε περιμένει. Αν όμως, μπαίνοντας σε αυτήν την κατάσταση έχεις απόλυτη επίγνωση της κατάστασης και παραμένεις ειλικρινής με τον εαυτό σου θα μπορείς πάντα να ελίσσεσαι και να βρίσκεις τις λύσεις που αναζητάς. Αυτοί που δυσκολεύονται να λένε όχι ή που έχουν μη ρεαλιστικούς στόχους είναι πιο πιθανό να στρεσαριστούν και να χάσουν την ισορροπία, κάνοντας δύο δουλειές. Με σκληρή δουλειά και ρεαλιστικούς στόχους το franchise μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με μία άλλη εργασία.

Τέλος, μία καλή ιδέα είναι να κάνεις μία πολύ σοβαρή συζήτηση με τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους. Είναι πιθανό, για αρκετούς μήνες, να βασίζεσαι πολύ στην οικογένεια και τους φίλους σου. Εφόσον πρακτικά κάνεις δύο δουλειές, θα χρειάζεσαι κάποιον να σε στηρίζει στα υπόλοιπα, ακόμα κι αν τα υπόλοιπα είναι ο ποιοτικός χρόνος που περνάς με τους άλλους.

Χρειάζεται να σιγουρευτείς ότι οι άνθρωποι σου κατανοούν και στηρίζουν την απόφασή σου. Οι παντρεμένοι, κατά πάσα πιθανότητα, θα χρειαστούν από τους συζύγους τους να τους στηρίξουν με τις υποχρεώσεις του σπιτιού και τα παιδιά, για ένα διάστημα. Επίσης, αν πρόκειται να για ένα συνεργατικό franchise χρειάζεται να είσαι εξ αρχής ξεκάθαρος όσο αναφορά στο χρόνο που θα μπορείς να διαθέτεις και στις υποχρεώσεις που θα μπορείς να αναλαμβάνεις.