Αφού πάρεις την απόφαση ν’ αγοράσεις ένα συγκεκριμένο franchise, θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσεις το θέμα του πώς να πληρώσεις γι’ αυτό. Το θετικό είναι ότι σήμερα υπάρχουν αρκετές επιλογές. Το αρνητικό είναι ότι όσοι στρέφονται στο επιχειρείν για πρώτη φορά δυσκολεύονται να διακρίνουν τη σωστή επιλογή, βάσει των δικών τους αναγκών κι όχι βάσει του θεωρητικά «σωστού»

Ας δούμε τις 3 βασικές επιλογές μαζί, ώστε να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα όσο πιο άμεσα γίνεται!

  • Μετρητά

Ίσως έχεις τη δυνατότητα να μπορείς να γράψεις επιτόπου μία επιταγή για την franchise επιχείρηση που κατέληξες ν’ αγοράσεις. Συγχαρητήρια! Πιστεύεις όμως, ότι θα έπρεπε να το κάνεις; Θα έπρεπε δηλαδή να χρησιμοποιήσεις εξ ολοκλήρου τα δικά σου χρήματα για να ξεκινήσεις μία franchise επιχείρηση;

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που χρειάζεται να εξετάσεις αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις μετρητά, για ν’ αγοράσεις μία επιχείρηση franchise και γενικότερα μία οποιαδήποτε επιχείρηση.

Το πρώτο, που είναι και πολύ σημαντικό, είναι ότι θα πετύχεις την απόσβεση νωρίτερα, κάτι το οποίο θα σε φέρει πιο άμεσα κοντά στην κερδοφορία. Κι αυτό γιατί, αν αντιθέτως επιλέξεις να πάρεις ένα τραπεζικό δάνειο θα πρέπει να πληρώνεις σε μηνιαία βάση τη δόση του δανείου, το οποίο σταθερά θα τοκίζεται.

Από την άλλη, πληρώνοντας με δικά σου χρήματα εξ ολοκλήρου για την επιχείρησή σου, σημαίνει ότι έπειτα θα έχεις μικρότερη οικονομική ρευστότητα για περιπτώσεις ανάγκης, προσωπικές ή επαγγελματικές. Είναι κάτι που δε μπορείς να παραβλέψεις.

  • Δάνειο

Μετά την οικονομική κρίση τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Οι δανειστές είναι πολύ πιο προσεχτικοί όσο αναφορά το δανεισμό σε νέες επιχειρήσεις.

Φυσικά, τα πράγματα συνεχώς βελτιώνονται, παραμένει όμως δύσκολο να διεκδικήσεις δάνειο για μία καινούρια επιχείρηση.

Κάποιες πολύ δημοφιλείς επιλογές είναι ο δανεισμός με την παρουσία ενός αξιόπιστου εγγυητή ή με την ύπαρξη άνω των 2 δανειζόμενων προσώπων.

Όπως και να’ χει οι τράπεζες θα περιμένουν ένα ολοκληρωμένο και σοβαρό επιχειρηματικό πλάνο, καθώς και τεκμήρια της πορείας του ήδη υπάρχοντος franchise για να προχωρήσουν στο δανεισμό.

  • Αυτοχρηματοδότηση

Πρόκειται για το είδος της χρηματοδότησης μιας επιχείρησης από ίδιους πόρους (όπως είναι το αποθεματικό από τα κέρδη προηγούμενων χρήσεων τα οποία δεν διανεμήθηκαν στους μετόχους) αντί για την προσφυγή στον δανεισμό.

Επίσης, έτσι αποκαλείται η χρηματοδότηση ενός έργου από τον κατασκευαστή του ή στην περίπτωση του franchise από το franchisor, με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση του έργου από αυτόν για διάστημα ορισμένων ετών (για παράδειγμα, είσπραξη ενός συγκεκριμένου ποσού σε μηνιαία/ετήσια βάση) και την απόδοσή του στο franchisee, μετά το τέλος αυτής της περιόδου.

Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση ο ίδιος ο franchisor συμμετέχει στην έναρξη του νέου franchise.