Σήμερα ο κόσμος αγοράζει franchise για πολλούς λόγους. Εσένα ποιος λόγος θα σ’ έκανε να σκεφτείς να γίνεις ιδιοκτήτης μιας franchise επιχείρησης;

Ας δούμε κάποιους από τους πιο συνηθισμένους λόγους (έλεγξε αν είναι ανάμεσα τους αυτός  που σκέφτηκες εσύ):

  • Η επιθυμία να έχεις περισσότερη ελευθερία κινήσεων και έλεγχο στη ζωή σου
  • Βαρέθηκες να νιώθεις ένα χάμστερ σε τροχό
  • Θες ν’ αφιερωθείς σε κάτι δικό σου
  • Θες να χτίσεις κάτι που θα είναι δικό σου
  • Θες να έχεις μία επιχείρηση στην οποία θα μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένειά σου!

Είναι κάποιος από τους παραπάνω ο δικός σου λόγος;

Αν όχι μην ανησυχείς γιατί υπάρχουν κι άλλοι λόγοι…

Στην προκειμένη, οι παρακάτω λόγοι απορρέουν από το ίδιο το επιχειρηματικό μοντέλο του franchise:

  • Το branding
  • Η αγοραστική δύναμη του ομίλου
  • Η τεχνολογία
  • Η εκπαίδευση
  • Η υποστήριξη
  • Το ήδη υπάρχουν διαφημιστικό πλάνο

Αυτά τα στοιχεία είναι από μόνα τους ιδιαίτερα ισχυρά. Αποτελούν εξαιρετικούς λόγους να σκεφτείς το franchising, ειδικά αν μπαίνεις στη διαδικασία να συγκρίνεις την επιλογή μιας franchise επιχείρησης με μία απλή επιχείρηση.

Τελικά, υπάρχει ένας ακόμα λόγος κι αυτός είναι πραγματικά μεγάλος και σοβαρός!

Πρόκειται για την ταχύτητα. Αναφερόμαστε στην ταχύτητα της αγοράς…

Σκέψου το για λίγο!

Αν ξεκινήσεις μία νέα δική σου επιχείρηση πρόκειται να σου πάρει πολύ περισσότερο χρόνο να οργανωθείς και ν’ αρχίσεις να λειτουργείς την επιχείρησή σου. Θα πρέπει να τα μάθεις όλα από το μηδέν και δυστυχώς πολλά από αυτά θα τα μάθεις με το δύσκολο τρόπο. Θα χρειαστεί να κάνεις πολλές δοκιμές και να ελέγξεις διάφορες διαφημιστικές μεθόδους. Θα πρέπει να καταλήξεις στις τιμές και να επενδύεις συνεχώς χρήματα στην επιχείρησή σου, μέχρι να μπορέσεις να καταλήξεις σε μία φόρμουλα επιτυχίας.

Ίσως να μπορείς να το πετύχεις κι ίσως τελικά να είναι αυτό που επιθυμείς να κάνεις. Αν ναι, τέλεια!

Παρ’ όλα αυτά, με μια franchise επιχείρηση μπορείς να έχεις εικόνα του πώς πρόκειται να είναι η επιχείρησή σου, πριν ακόμα την ξεκινήσεις. Επιπλέον, το σύστημα, που σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να δημιουργήσεις από το μηδέν, τώρα είναι έτοιμο και δοκιμασμένο. Οπότε, θα χρειαστεί να κάνεις μόνο κάποιες προσαρμογές για να ταιριάζει καλύτερα η επιχείρηση στις απαιτήσεις της περιοχής σου.

Αν σκέφτεσαι λοιπόν για ποιο λόγο να θέλει κάποιος να πληρώνει royalties και entry fee σκέψου ότι με αυτόν τον τρόπο «αγοράζεις» τη γνώση ενός ήδη επιτυχημένου συστήματος και γλυτώνεις το χρόνο, που θα ξόδευες κάνοντας λάθη, για να πετύχεις αυτή τη γνώση μόνος σου. Μπορείς να κάνεις λειτουργική την επιχείρησή σου ξοδεύοντας ελάχιστο χρόνο στην «εκπαίδευσή» σου.

Εφόσον θες να γίνεις αφεντικό του εαυτού σου το θέμα της ταχύτητας πρέπει να πέσει πρώτο στο τραπέζι. Χρειάζεται να υπολογίσεις και να καταλήξεις στο πόσο χρόνο θ’ αντέξεις να χρησιμοποιείς τις αποταμιεύσεις σου για να «ταΐζεις» την επιχείρησή σου κι εσένα τον ίδιο, μέχρι να πετύχεις.

Το franchise είναι το μόνο επιχειρηματικό μοντέλο που μπορεί να σου εγγυηθεί ταχύτητα και παρ’ ότι αυτό το προτέρημα δεν είναι το μοναδικό, είναι ίσως το πιο ισχυρό… Όπως λέει κι ο λαός, ο χρόνος είναι χρήμα!