Oι επιλογές που μπορεί να έχεις ως επίδοξος ιδιοκτήτης και συνεργάτης franchise είναι πολλές και συχνά είναι δύσκολο να επιλέξεις μια συμφέρουσα συνεργασία που να σου αρμόζει. Για να μειώσεις τον κίνδυνο ζημιάς και να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας σου, θα πρέπει να λάβεις κάποια σημαντικά πράγματα υπόψη σου προτού προχωρήσεις. Ορίστε μερικά σημεία που θα πρέπει να γνωρίζεις πριν συνεργαστείς με μια αλυσίδα franchise:

Κόστος επένδυσης και συντήρησης. To αρχικό κόστος επένδυσης μαζί με το κόστος συντήρησης της επιχείρησης σου είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα πρέπει να λάβεις υπόψη πριν προχωρήσεις σε κάποια συνεργασία. Αυτό συμπεριλαμβάνει το αρχικό κόστος επένδυσης και αγοράς υποκαταστήματος, το αρχικό σου στοκ/έξοδα αποθήκης, και το ποσό του τρεχούμενου κεφαλαίου που θα χρειαστεί να διαθέσεις για να τα βγάλεις πέρα. Στις πλείστες περιπτώσεις, το αρχικό κόστος αγοράς και επένδυσης κυμαίνεται από 15.000-30.000 στην Ελληνικά αγορά αλλά έχε υπόψη σου ότι το κόστος αυτό δεν συμπεριλαμβάνει και τα έξοδα συντήρησης της επιχείρησης ανά μήνα. Είναι σημαντικό λοιπόν να τα υπολογίσεις όλα προτού καταλήξεις σε συνεργασία για να μην ξεμείνεις από χρήματα και βγεις ζημιωμένος/η στο τέλος.

Xρόνος και ενέργεια επένδυσης. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ως νέος ιδιοκτήτης franchise είναι ο χρόνος που μπορείς να διαθέσεις. Μην νομίζεις ότι ως μάνατζερ και ιδιοκτήτης καταστήματος δεν χρειάζεται να επενδύσεις χρόνο για να τρέξεις την επιχείρηση σου–δεν μπορούν να τα κάνουν όλα οι υπάλληλοι σου για σένα. Σαφώς και δεν θα χρειάζεται να δουλεύεις 8+ ώρες την ημέρα αλλά έχε υπόψη σου ότι σε κάποιους τομείς θα πρέπει να είσαι παρον τουλάχιστον 5 ώρες την ημέρα (αναλόγως τομέα και ωραρίου που θα σου δοθεί από την εταιρεία). Αν δεν μπορείς να επενδύσεις και να αφιερώσεις τον ανάλογο χρόνο που απαιτείται, μάλλον είναι καλύτερα να το ξανασκεφτείς.

Βαθμός Υποστήριξης Από την Εταιρεία. Σχεδόν όλες οι εταιρείες και ιδιαίτερα οι μεγάλες αλυσίδες παρέχουν κάποια γενική υποστήριξη σε σένα ως νέος franchise ιδιοκτήτης π.χ βοήθεια στον τομέα προώθησης. Ωστόσο, δεν παρέχουν όλες οι εταιρείες τον ίδιο βαθμό υποστήριξης και καθοδήγησης. Προτού συνεργαστείς λοιπόν με μια γνωστή αλυσίδα, είναι καλά να επικοινωνήσεις με τα στελέχη της εταιρείας για να διαπιστώσεις σε ποιους τομείς προσφέρουν καθοδήγηση και υποστήριξη και ποιους τομείς θα πρέπει να δουλέψεις μόνος σου χωρίς κάποια εξωτερική βοήθεια. Ειδικά αν είσαι νέος στον τομέα των επιχειρήσεων, είναι καλά να συνεργαστείς με μια εταιρεία που μπορεί να σε στηρίξει επαρκώς από την αρχή ως το τέλος σε κάθε σου βήμα.

Ποιά θα είναι η κατάληξη αυτής ιδιοκτησίας;
΄Ενας παράγοντας που δεν λαμβάνουν πολλοί ιδιοκτήτες franchise υπόψη είναι η μελλοντική κατάληξη της franchise επιχείρησης τους και αυτό είναι λάθος. ΄Εχεις σκοπό π.χ να την δουλέψεις 2-3 χρόνια ή αναλόγως της πορείας και των κερδών (ή ζημιών) που θα σου φέρει; έχεις σκοπό να την αφήσεις στα παιδιά σου ή κάποιον συγγενή; ή να την πουλήσεις σε κάποια χρόνια σε άγνωστο; Το να σκεφτείς την στρατηγική εξόδου σου, θα βοηθήσει να κάνεις μια πιο σωστή επιλογή όσον αφορά τον τομέα που θα δραστηριοποιηθείς και την επίτευξη των στόχων σου τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.