Η συνεργασία με αλυσίδα franchise είναι μια σημαντική επιλογή για όσους θέλουν να ανοίξουν μια νέα επιχείρηση με σχετικά μικρό κεφάλαιο και λίγους ανθρώπινους πόρους για αρχή. Ωστόσο, υπάρχουν εκατοντάδες τομείς και ευκαιρίες franchise στην αγορά–από γνωστά εστιατόρια fast food, μέχρι και επισκευές ηλεκτρονικών συσκευών. Η κάθε μια από αυτές έχει τις δικές της ιδιοσυγκρασίες και περιθώριο κέρδους, το οποίο φυσικά κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί αφού μερικές φορές, η επικείμενη επιτυχία ή αποτυχία, είναι απρόβλεπτη. Ωστόσο, εάν δεν έχεις κάνει ακόμα κάποια επιλογή, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τα εξείς σημεία για περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας σε franchise τομέα:

Διάλεξε έναν τομέα franchise που ταιριάζει με τα ταλέντα και τις ικανότητες σου. Μπορεί να ακούγεται δεδομένο, αλλά πολλοί είναι αυτοί που πέφτουν στην παγίδα να να ασχοληθούν με κάποιο τομέα που δεν τους εκφράζει αλλά είναι της μόδας και φαίνεται να είναι κερδοφόρος. Εάν δεν έχεις τα αναλογα ταλέντα ή βασικές ικανότητες να υποστηρίξεις κάτι τέτοιο, καλό θα είναι να επιλέξεις κάτι άλλο που σου ταιριάζει. Θα υπάρξει κάποια στήριξη και καθοδήγηση από την ανώτερη διοίκηση της εταιρείας αλλά μην περιμένεις να γίνουν όλα από μόνα τους, εάν εσύ δεν έχεις τις δυνατότητες ή τη διαθέσεις να το υποστηρίξεις.

Κάνε τοπική έρευνα αγοράς. Η εταιρεία που θα συνεργαστείς μπορεί να σου παρέχει κάποια γενικά στοιχεία αγοράς αλλά θα πρέπει να κάνεις και την δική σου εξειδικευμένη έρευνα σε πιο τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα, εξέτασε:

● Το μέγεθος/πληθυσμό της τοπικής αγοράς με αγοραστική δύναμη π.χ 40.000 ενήλικες.
● Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της ομάδας στόχου στην οποία απευθύνεσε π.χ φύλο, ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση κ.α.
● Τις καταναλωτικές τους συνήθειες π.χ αγορά ειδών ρουχισμού 1 φορά τον μήνα.

Μπορείς να συλλέξεις τα πιο πάνω δεδομένα με online ερωτηματολόγια αν έχεις ήδη κάποιες ερευνητικές γνώσεις ή να αποταθείς σε εταιρείες ποσοτικών και ποιοτικών ερευνών.

Επένδυσε σε τομέα με χαμηλό ανταγωνισμό.
Ο ανταγωνισμός είναι πολύ σημαντικός όταν επιλέγεις να ασχοληθείς με συγκεκριμένο τομέα αφού είναι αυτός που είτε θα σε κάνει να ξεχωρίσεις είτε θα σε βγάλει knock out. Υπάρχουν πασίγνωστες παγκόσμιες αλυσίδες με όνομα και ιστορία π.χ Mcdonalds αλλά εάν υπάρχουν πολλοί άλλοι franchise ιδιοκτήτες στην περιοχή σου στον ίδιο τομέα π.χ στο φαγητό fast food, μάλλον είναι καλύτερα να το ξανασκεφτείς όσο και αν είναι γνωστό το όνομα στην πιάτσα. Υπάρχουν κάποιοι τομείς που είναι σχεδόν σε κορεσμό σε πολλές περιοχές ενώ κάποιο άλλοι έχουν αυξημένη ζήτηση αλλά λίγη προσφορά. Βρες τέτοιο τομέα λοιπόν και άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά, προτού σε προλάβουν άλλοι.

Επένδυσε σε επιχείρηση με χαμηλό κόστος. Πέρα από τα στοιχεία της αγοράς και τον ανταγωνισμό, είναι σημαντικό να επενδύσεις σε μια επιχείρηση franchise που δεν χρειάζεται υψηλό αρχικό κόστος επένδυσης και έχει ψηλά περιθώρια κέρδους π.χ μέχρι 30.000 κόστος αρχικής επένδυσης. Υπολόγισε επίσης ότι θα πληρώνεις λειτουργικά έξοδα και franchise fees στην συνεργαζόμενη εταιρεία οπότε καλό είναι να μην ρισκάρεις πολλά αρχικά και μετά να καταλήξεις σε ζημιά παρά σε κέρδος.