Εφόσον αποφάσισες να ξεκινήσεις μία Franchise επιχείρηση, λογικά, έχεις πάρει και κάποιες άλλες αποφάσεις. Για παράδειγμα, έχεις αποφασίσει ήδη, ότι θέλεις να έχεις τη δική σου επιχείρηση, να είσαι αφεντικό του εαυτού σου και να δουλέψεις πάνω σε ένα ανταγωνιστικό brand, ώστε ν’ αυξήσεις τις πιθανότητα να εδραιωθείς άμεσα στην αγορά. Αυτά όλα είναι κάποια πολύ καλά πρώτα βήματα και υποδηλώνουν ότι βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο!

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κι άλλες πολλές αποφάσεις που θα χρειαστεί να πάρεις. Κάποιες από αυτές αφορούν το με ποιους σκοπεύεις να συνεργαστείς – όσο αναφορά το brand, την εταιρία πίσω από αυτό και τους επιχειρηματικούς σου συμμάχους, οι οποίοι πρόκειται να σε βοηθούν στην πορεία σου.

Οπότε, όταν ψάχνεις το σωστό franchise, χρειάζεται να λάβεις υπόψιν σου τις παρακάτω συμβουλές, ώστε να μπορέσεις να εξετάσεις τις επιλογές σου και να καταλήξεις στην επιλογή, που σου ταιριάζει καλύτερα!

1. Όρισε ποια είναι τα είδη των ασχολιών που Απολαμβάνεις

Μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου ποια είναι τα επαγγέλματα που απολάμβανες όταν έκανες. Ποια είναι τα πτυχία κι οι επικυρώσεις που κατέχεις; Μήπως απλά προτιμάς κάποιες δουλειές από άλλες; Δημιούργησε μία λίστα – ακόμα και στο μυαλό σου – με τις καλύτερες δεξιότητές σου. Όταν τα ξεκαθαρίσεις όλα αυτά και δημιουργήσεις μία ολοκληρωμένη εικόνα όσων σου αρέσει να κάνεις (όπως κι όσων δε σου αρέσει) θα μπορείς να εντοπίσεις τις σωστές – για εσένα – franchise επιλογές.

2. Εντόπισε τις επαγγελματικές σου προκλήσεις

Ίσως η πιο παραγωγική κι ανταποδοτική αξιολόγηση είναι η αξιολόγηση των χειρότερων επαγγελματικών επιλογών – γεγονότων. Πρόκειται για μία αξιολόγηση η οποία δεν πρέπει να γίνεται απλά με μία παραδοχή του λάθους, αλλά με αναλυτική γραπτή αναφορά. Ακόμα κι αν δε θέλεις να γίνεις τόσο λεπτομερής και ν’ ασχοληθείς με μία άσχημη στιγμή σου, είναι πολύ καλή ιδέα να ελέγχεις τα λάθη σου, ώστε να μαθαίνεις ουσιαστικά από αυτά και να μπορείς να αποφεύγεις την επανάληψή τους.

3. Βρες μια από τις Ανάγκες της Αγοράς

Τι αγορές είναι διαθέσιμες στην περιοχή σου; Υπάρχουν κενά στην αγορά; Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες που είναι κορεσμένες; Υπάρχει κάτι που μπορείς να προσφέρεις εσύ στην αγορά ή ακόμα καλύτερα, υπάρχει τρόπος να βοηθήσεις εσύ την αγορά; Όρισε ποια είδη επιχειρήσεων θα βοηθούσαν εκεί που βρίσκεσαι, έπειτα ξεκαθάρισε ποια από αυτά θα απολάμβανες εσύ να κάνεις!

4. Γνώρισε καλά το Brand

Ακόμα κι αν είσαι στη φάση που μελετάς διάφορα brands, φρόντισε να εμβαθύνεις σε αυτά και να μάθεις τι μπορούν να προσφέρουν στον κόσμο. Μάθε τα πάντα γι’ αυτά και για το πώς συνεργάζονται με τους franchisee, μέχρι σήμερα. Πρόκειται για βασικά στοιχεία, που μπορούν να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις μία ολοκληρωμένη εικόνα του πώς θα είναι να συνεργάζεσαι με το εκάστοτε brand.

5. Κάνε τις «Δύσκολες» Ερωτήσεις

Οι εταιρίες δε πληγώνονται και δεν παρεξηγούνται. Δεν πρόκειται να παραπονεθούν ή να στενοχωρηθούν αν τους «βάλεις κάτω» και θέσεις τις «δύσκολες» ερωτήσεις. Αντίθετα, θα εκτιμήσουν ιδιαιτέρως το αληθινό σου ενδιαφέρον. Γι’ αυτό μη φοβάσαι να το πάρεις προσωπικά και να κάνεις σοβαρές ερωτήσεις. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ερωτήσεις στις οποίες χρειάζεσαι ούτως ή άλλως να λάβεις απαντήσεις και αν τις κάνεις θα τους δώσεις να καταλάβουν ότι είσαι σοβαρός και δεν παίζεις. Οπότε, βγες μπροστά και μίλα ανοιχτά!

6. Όρισε τι αντιλαμβάνεσαι εσύ ως Επιτυχία

Η επιτυχία μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Τη στιγμή που κάποιοι επιλέγουν να έχουν πολλαπλές πηγές εσόδων, κάποιοι άλλοι προτιμούν να εστιάσουν σε μία ασχολία που αγαπούν ή στην ικανότητά τους να εκπαιδεύουν άλλους ή στο να εξυπηρετούν τον κόσμο. Ανεξάρτητα από το τι είναι αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα, φρόντισε να δημιουργήσεις ένα γραπτό στόχο κι έπειτα κάνε τα κατάλληλα βήματα για να μετατρέψεις αυτήν την πηγή έμπνευσης σε πραγματικότητα.

7. Βρες την ισορροπία ανάμεσα στην Επαγγελματική και την Προσωπική σου ζωή

Πρόκειται να δημιουργηθούν πολύ υψηλές προσδοκίες από σένα κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό! Απλούστατα, θα πρέπει να επενδύσεις περισσότερο χρόνο στη δουλειά σου, ώστε να βεβαιωθείς ότι τα πάντα λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Αλλά μακροπρόθεσμα, δε θα ήθελες να εργάζεσαι στις σημαντικές στιγμές της ζωής σου. Θα χρειαστεί να βρεις ένα σύστημα με το οποίο θα μπορείς να εργάζεσαι συγκεκριμένες ώρες κι αυτές δε θα ξεπερνούν τα όρια σου. Πρόκειται για μία επαγγελματική κίνηση, που δε θα επηρεάσει μόνο το παρόν σου, αλλά και το μέλλον σου.

Για να βρεις λοιπόν, το franchise που θα μπορεί να σου προσφέρει την ιδανική ισορροπία, υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που χρειάζεται να θέσεις στην εταιρία και στον εαυτό σου.