«Είναι ήδη μία επιτυχημένη επιχείρηση, μου αρέσει το προϊόν τους, έχω το budget, γιατί να μην ξεκινήσω κι εγώ;»

Δεν είναι ακριβώς αυτός ο τρόπος σκέψης που χρειάζεται να έχεις σαν επιχειρηματίας πριν ξεκινήσεις ένα franchise, παρ’ ότι, χάρη σε αυτόν τον τρόπο σκέψης, το μοντέλο franchise γνωρίζει σήμερα την τόσο μεγάλη ανάπτυξή του.

Ακόμα κι αν έχεις το απαιτούμενο κεφάλαιο ή ακόμα κι αν το απαιτούμενο κεφάλαιο είναι πολύ χαμηλό, υπάρχουν 5 στοιχεία που χρειάζεται να εξετάσεις με σοβαρότητα πριν κάνεις αυτό το βήμα.

  1. Πόσο χρόνο χρειάζεται να επενδύσεις;

Μπορεί το αρχικό σου μέλημα να είναι το κόστος επένδυσης, δεν πρέπει όμως να αγνοήσεις το χρόνο που πρόκειται και χρειάζεται να επενδύσεις. Είτε ασχοληθείς προσωπικά, είτε όχι, είτε πρόκειται για εποχιακή επιχείρηση, είτε όχι, παραμένει δική σου επιχείρηση. Εξέτασε λοιπόν προσεκτικά την franchisor επιχείρηση και δημιούργησε ακριβή εικόνα του χρόνου που θα καταναλώνεις, όταν ξεκινήσεις το δικό σου franchise.

  1. Ποια πραγματικά είναι η Franchisor επιχείρηση;

Το franchise αποτελεί μία καλοστημένη πώληση κι όπως όλες οι πωλήσεις είναι εστιασμένη στο να προβάλει αυτά που τη συμφέρει να προβάλει κι αυτά που μπορούν να αγγίξουν τον ενδιαφερόμενο αγοραστή. Εσύ, πέρα από τα στοιχεία που σου παρουσιάζουν, χρειάζεται να εξετάσεις εκτενώς την επιχείρηση που πρόκειται να εμπιστευτείς και να συνεργαστείς. Στοιχεία όπως το πόσο χρόνο ζωής έχει η επιχείρηση, ποιο είναι το όραμα του Franchisor επιχειρηματία, ποια η επιτυχία άλλων franchisee (εφόσον υπάρχουν), ποιες είναι οι βασικές αξίες πάνω στις οποίες εργάζονται… είναι μόνο κάποια από αυτά που οφείλεις (αν δε στα παρουσιάσουν) να εξετάσεις μόνος σου).

  1. Τι είδους υποστήριξη θα λάβεις από τη μητρική επιχείρηση ως franchisee;

Εφόσον ήδη, υπάρχει ένα και παραπάνω franchise, αποτελούν την καλύτερη πηγή πληροφόρησης σχετικά με την επιχείρηση που πρόκειται να ξεκινήσεις. Ακόμα όμως κι αν πρόκειται να είσαι ο πρώτος, είναι σημαντικό να εξετάσεις και να ενημερωθείς σχετικά με την υποστήριξη που πρόκειται να λάβεις και το βαθμό δέσμευσης του franchisor μαζί σου. Επιλέγοντας το μοντέλο του franchise, έναντι μιας νέας, αποκλειστικά δικής σου δημιουργίας,  επιχείρησης, δείχνεις ότι εκτιμάς την ασφάλεια που σου προσφέρει. Σιγουρέψου λοιπόν, σχετικά με αυτή την ασφάλεια, προτού προχωρήσεις.

  1. Ποια είναι η πραγματική επένδυση;

Το συγκεκριμένο ερώτημα αποτελεί το κυρίαρχο ερώτημα κάθε εν δυνάμει franchisee. Παρ’ όλα αυτά η πλειοψηφία των franchisee, μετά τη συμφωνία και την εκκίνηση των εργασιών,  βρίσκονται στην άβολη θέση να καλούνται να καλύψουν έξοδα που δεν είχαν υπολογίσει. Ο λόγος; Δε φρόντισαν να ενημερωθούν εκτενώς και να μελετήσουν τα ακριβή και συνολικά έξοδα που επρόκειτο να αντιμετωπίσουν και επιπρόσθετα, δεν υπολόγισαν τον παράγοντα του λάθους. Επίσης, το γεγονός ότι επιλέγεις το μοντέλο του franchise, δε σημαίνει ότι θα είσαι κερδοφόρος άμεσα. Χρειάζεται να υπολογίζεις (οικονομικά) ότι η επιχείρηση θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για ν’ αρχίσει ν’ αποδίδει.

  1. Μπορείς, όντως, να γίνεις franchisee;

Είναι γνωστό ότι δε χρειάζεσαι προηγούμενη εμπειρία πάνω στο αντικείμενο που πρόκειται να επενδύσεις, όταν πρόκειται για το μοντέλο του franchise. Αυτό που δεν είναι γνωστό όμως, είναι ότι δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες ικανοί να γίνουν franchisee. Ως franchisee χρειάζεται ν’ ακολουθείς ένα σύστημα, να υπακούς σε κάποιους κανόνες και να σέβεσαι το franchisor. Καλώς ή κακώς δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες ικανοί να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες και συστήματα, μιας και τους παρασέρνει ο ενθουσιασμός, η δημιουργικότητα κι η ισχυρή προσωπικότητα. Προτού λοιπόν προχωρήσεις σε μία τέτοια επένδυση, σιγουρέψου ότι είσαι έτοιμος να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της.