Για το περιοδικό FRANCHISE SUCCESS, τεύχος ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010
«Πώς να Αγοράσετε σε Μία Έκθεση Franchise»
Του Μ. Κωνσταντινίδη, Προέδρου της ΚΕΜ Α.Ε.
Μία επίσκεψη σε μία έκθεση Franchise αποτελεί έναν από τους καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βρείτε ένα σύστημα franchise να επενδύσετε, καθώς εκεί σας δίνετε η ευκαιρία να δείτε, να συγκρίνετε και να επεξεργαστείτε μία μεγάλη ποικιλία πιθανών επιλογών.
Πριν επισκεφτείτε την έκθεση, κάντε μία μικρή έρευνα σχετικά με τον τύπο του franchise που ταιριάζει καλύτερα με τους επενδυτικούς περιορισμούς σας, με την εμπειρία σας και με τους στόχους σας. Όταν πλέον φτάσετε εκεί, «αγοράστε» με συγκριτικά κριτήρια την ευκαιρία που καλύπτει περισσότερο τις δικές σας ανάγκες και …πάντα κάντε όσες ερωτήσεις χρειάζεστε ώστε να είναι όλα ξεκάθαρα για εσάς.

Διευκρινίστε το Χρηματικό Ποσό προς Επένδυση

Κάθε εκθέτης μπορεί να σας πει ποιο είναι το χρηματικό ποσό που έχετε τη δυνατότητα να επενδύσετε ή ότι δεν γίνεται να προσπεράσετε μία τέτοια ευκαιρία. Πριν ξεκινήσετε να διερευνάτε επενδυτικές επιλογές, εξετάστε το ύψος του ποσού που αισθάνεστε άνετα να επενδύσετε και αποφασίστε ποιο είναι το μεγαλύτερο ποσό που αντέχετε οικονομικά.
Αποφασίστε τον Ιδανικό Τύπο Επιχείρησης για Εσάς
Κάθε εκθέτης μπορεί να προσπαθήσει να σας πείσει ότι η δική του πρόταση είναι τέλεια για εσάς. Όμως μόνο εσείς μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαπίστωση. Εξετάστε ποιος κλάδος σας ενδιαφέρει περισσότερο πριν επιλέξετε ένα συγκεκριμένο σύστημα franchise . Ρωτήστε τον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:
• Είχατε σκεφτεί ποτέ στο παρελθόν να εργαστείτε στο συγκεκριμένο κλάδο;
• Μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας εργαζόμενο στο συγκεκριμένο κλάδο για τα επόμενα 10 χρόνια;

Έχετε τα Απαραίτητα Εφόδια & Υπόβαθρο;

Εάν ένας κλάδος δεν σας είναι ελκυστικός ή δεν είστε εσείς ο κατάλληλος άνθρωπος να εργαστεί σε αυτόν τον κλάδο, μην επιτρέψετε να σας πείσουν για το αντίθετο. Επενδύστε το χρόνο σας στο να επικεντρωθείτε σε εκείνους τους κλάδους που προσφέρουν μία πιο ρεαλιστική ευκαιρία σε εσάς.
Αγοράστε με Συγκριτικά Κριτήρια
Επισκεφτείτε αρκετούς εκθέτες του κλάδου που σας ενδιαφέρει. Παρακολουθείστε τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις τους με άλλους πιθανούς επενδυτές. Συλλέξτε απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:
• Πόσο καιρό δραστηριοποιείται ο συγκεκριμένος franchisor στην αγορά αυτή;
• Πόσοι franchisees είναι σήμερα σε λειτουργία στο σύστημα του; Που βρίσκονται τα καταστήματα τους;
• Ποια είναι τα αρχικά δικαιώματα εισόδου για το franchisee και υπάρχουν επιπλέον έξοδα εκκίνησης; Θα υπάρχουν περιοδικά δικαιώματα (royalties) στο μέλλον και πόσα;
• Τι υποστήριξη σε επίπεδο διοίκησης, τεχνικού ελέγχου και εξοπλισμού καθώς και συνεχόμενη τρέχουσα υποστήριξη παρέχει ο franchisor;
• Τι είδους ελέγχους επιβάλει ο franchisor;

Ζητήστε Αποδεικτικά Στοιχεία Σχετικά με Κέρδη

Όταν σας ενημερώσουν για τα οικονομικά στοιχεία και τα κέρδη της επιχείρησης τους ή της αλυσίδας τους, είναι απαραίτητο να σας δοθούν και τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα που πιστοποιούν τους ισχυρισμούς του franchisor. Εάν αρνηθούν να σας παράσχουν όλα τα αποδεικτικά, τότε οφείλετε να ξανασκεφτείτε την πιθανότητα μίας συνεργασίας.
Κρατείστε Σημειώσεις
Ενδεχομένως να είναι δύσκολο να θυμάστε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με κάθε εκθέτη που συναντάτε σε μία έκθεση. Κρατείστε σημειώσεις και πάρτε όλο το πληροφοριακό προωθητικό υλικό που υπάρχει στη διάθεσή σας για να το επεξεργαστείτε αργότερα, καθώς και τις επαγγελματικές κάρτες όλων των υπευθύνων.
Αποφύγετε Υψηλής Πίεσης Τακτικές Πώλησης
Σε μία έκθεση, ενδέχεται να σας πουν ότι η προσφορά ενός συγκεκριμένου franchise είναι περιορισμένη, ότι έχει απομείνει μόνο μία περιοχή ακάλυπτη προς ανάπτυξη, ή ότι τώρα ισχύει μία συγκεκριμένη προσφορά μειωμένης τιμής για την απόκτηση του εν λόγω συστήματος. Μην αισθανθείτε πιεσμένοι να δεσμευτείτε. Κάθε σωστός franchisor θα σας δώσει τον χρόνο που χρειάζεστε ώστε να ερευνήσετε το δικό του franchise και να πάρετε την απόφαση σας. Μία καλή συμφωνία σήμερα, οφείλει να είναι διαθέσιμη και αύριο, εκτός εάν έχει πολλούς υποψηφίους από την ίδια περιοχή, οπότε και ο franchisor θα αποφασίσει με ποιόν θα συνεργαστεί.
Μελετήστε την Προσφορά του Franchisor
Μην υπογράψετε οποιοδήποτε συμβόλαιο ή μην κάνετε οποιαδήποτε πληρωμή εάν δεν έχετε πάρει το χρόνο σας να ερευνήσετε διεξοδικά το πακέτο που σας προσφέρει ο franchisor. Αυτό σημαίνει ότι οφείλετε να μιλήσετε με άλλους franchisees που ανήκουν στην αλυσίδα και να εξετάσετε νομικά και λογιστικά τα έγγραφα που σας έχουν δοθεί από τον franchisor.
Μιλήστε με Εδραιωμένους Franchisees
Η πρόσβαση σε αξιόπιστους franchisees θα σας δώσει τις καλύτερες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας. Βεβαιωθείτε ότι θα έχετε τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να μιλήσετε μαζί τους σε βάθος ή ακόμη καλύτερα επισκεφθείτε τους. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να κατανοήσετε το σύστημα του franchisor, την εργασιακή πρακτική του, εάν τιμά τις συμφωνίες του σε σχέση με την παροχή εκπαίδευσης, το μάρκετινγκ κτλ.

Υπολογίστε την Αξία του Brand
Μέρος της αμοιβής που θα δώσετε για να αποκτήσετε ένα franchise αντανακλά την αξία του brand. Ενώ ορισμένα brands αποτελούν μαγνήτες, άλλα δεν είναι ευρέως γνωστά και αναγνωρισμένα. Όταν το brand δεν είναι γνωστό, διασφαλίστε ότι δεν σας ζητούν να επενδύσετε υπερβολικά για την απόκτηση του.
Υπολογίστε την απόδοση του κεφαλαίου και σε πόσο χρόνο θα αποσβεστεί. Συνήθως η απόσβεση γίνεται σε περίπου σε 4 χρόνια, με 25% απόδοση το χρόνο στην επένδυσή σας.